Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 17 декември 2014 г.

Бургаските миньори се барикадираха под земята, искат си заплатите


43 миньори от нощната смяна в мина „Черно море" - Бургасотказаха да излязат от рудника в знак на протест, съобщава „Нова телевизия". Недоволството им отново е заради неизплатени работни заплати. Протестът е срещу държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а.

Мъжете са влезли в рудника снощи в 00.00 часа, когато е започнала смяната им и впоследствие спонтанно са решили да не излязат. Последно миньорите са получили по 350 лева аванс за октомври. Не са получили заплата за октомври и ноември. Спонтанното решение за протест те са взели заради предстоящите празници.

НЕК трябва да преведе на „Топлофикация"-Сливен 510 000 лева. От своя страна ТЕЦ-ът трябва да преведе средства към мината, за да се разплатят заплатите.

Оказва се, че групата миньори е същата, която е протестирала при първите протести миналата година. Те отказват да излязат от мината, докато не получат парите си. Работниците е трябвало да получат заплата на 15 декември, информира БНР.

Синдикалният лидер в мината Чавдар Миколашев обясни, чеисканията на хората са ясни - търсят си това, което са заработили. Не искат подаяния или нещо даром. Той подчерта, че за пореден път има подигравка от страна на държавниците с миньорския труд.

На протестиращите миньори ще бъдат осигурени храна и вода.

Припомняме, че преди три месеца 60 миньори от бургаска мина останаха на 300 метра под земята близо 48 часа. Някои от тях бяха извадени принудително заради влошено здраве.

След предишния протест миньорите взеха по две заплати, а с по една изплатена останаха работещите в администрацията.




0 коментара

Публикуване на коментар