Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 17 декември 2014 г.

Apple спря онлайн магазина си в Русия


Заради икономическата криза в Русия американският технологичен концерн Apple преустановява местните онлайн продажби. Причината са резките изменения в курса на рублата, обясни късно във вторник компанията, цитирана от Ройтерс.

В момента концернът вече ревизира своето ценообразуване. Драматичното поевтиняване на рублата през последните няколко дни увеличава риска от фалит на Русия. Икономиката на страната е разтърсена от западните санкции и спада на цените на петрола.

„Докато ние преразгледаме цените си, нашият онлайн магазин няма да е на разположение за клиенти от Русия", заяви говорителят на Apple Алан Хели. „Извиняваме се на клиентите си за причиненото неудобство".

Сривът на рублата във вторник не можа да бъде спрян и със силното нарастване на лихвените проценти. Стойността на руската валута през деня се сви дори с цели 20 на сто. Гуверньорът на централната банка Елвира Набиулина предупреди, че ще „отнеме време“, докато рублата се възстанови. Тъй като по-слабата рубла обаче се отразява не само на руското население, но и на инвеститорите, на развиващите се страни, както и на цената на петрола, финансовите проблеми на Русия могат да доведат до спад на световната икономика.

През последните месеци Apple направи няколко опита да се справи по различен начин с отслабващата рубла. Преди няколко седмици компанията повиши цената на iPhone 6 в Русия с 25 на сто.

Онлайн магазинът е основният пряк контакт на Apple с руските потребители. Въпреки че Apple продава смартфони и таблети чрез някои руски оператори и търговци на дребно, компанията не разполага със собствени магазини в страната.

Продажбите в Русия съставляват малка част от пазарния на Apple по отношение на iPhone 6 и 6 Plus, които бяха пуснати в продажба през тази година. Продажбите на iPhone в страната се удвоиха през миналата година до 1,57 млн. единици, с което вкарват в касите на компанията около 1 млрд. долара, показват данни на изследователската компания IDC. Като цяло Apple е доставил през 2013 г. 153,4 млн. iPhone, пояснява IDC.

До края на ноември Apple се въздържаше да увеличава цените на iPhone в Русия, като цената за апарата бе най-ниската в Европа – за около 700 долара. Това накара туристи от други страни да купуват iPhone-и в Москва.

Тогава Apple увеличи цената на iPhone 6 с 16 гигабайта памет до 39,990 рубли в сравнение с предишната цена от 31 990 рубли.

Apple следи отблизо стойността на валутите. Така например през октомври главният финансов директор Лука Местри обясни пред анализатори, че засилващият се долар вече е имал известно влияние върху резултатите на компанията през последното тримесечие, но сега може да се превърне в "значителен насрещен вятър".

„Факт е, че силният долар ограничава нашите продажби и печалбата на нашия бизнес извън САЩ", каза Местри. „Ние вече разполагаме с цялостна програма, която да ограничи влиянието на валутните курсове. С течение на времето обаче тези хеджиращи програми се изразходват и трябва да бъдат заменени от нова програма".




dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар