Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 11 юли 2012 г.

С 0.01% скача разходът за гориво, ако сме нонстоп на фарове


Разходът на гориво скача само с 0.01% на 100 км, ако се кара на включени фарове през цялото денонощие.

Това твърди шефът на транспортната комисия в парламента Иван Вълков, който обясни новите промени в Закона за движение по пътищата, които трябва да бъдат гледани в парламента.

Заради безопасността на движението се предвижда да караме с включени светлини както през светлата, така и през тъмната част от денонощието.

Според Вълков голяма част от тежките катастрофи, включително челните удари, стават в междинните часове на денонощието, когато намалява видимостта.

"Всички нови автомобили след 2008 година, които се произвеждат, са с включени фарове. От запалването на двигателя се включват и фаровете. Така че тенденцията е да се кара на фарове в целия ЕС", мотивира промяната Иван Вълков.

За водачите, употребили алкохол и седнали зад волана, ще има нови, по-високи глоби - от 500 до 1000 лева и лишаване от право за управление от 6 до 12 месеца.

"Долната граница трябваше да бъде вдигната, защото анализът показва, че в голямата част от случаите се налага именно тази глоба", коментира депутатът.

Сега в 70% от случаите е била налагана долната граница от наказанието - един месец без книжка и 100 лева глоба.

При над 0,5 промила или употреба на наркотици или при управление от водач без книжка автомобилът ще бъде спиран от движение за срок до 1 месец. Глобата, която съпътства тази мярка, е от 100 до 300 лева.

Спряният от движение автомобил ще бъде съхраняван на паркинг, за който ще плаща наказаният шофьор. Документите на колата ще се отнемат при констатирането на самото нарушение.

Една от идеите беше при шофиране след употреба на алкохол автомобилът на провинилия да се да се отнема.

"Искам да успокоя водачите – това е крайна мярка, приложена само в Гърция и в Латвия и тя няма да се прилага в България. У нас ще има временно спиране на автомобил от движение", обясни Вълков.

Водачи, които не спират на пешеходна пътека или преминават на червен светофар, ще олекват със 100 лева, а при второ нарушение - с 200 лева и един месец ще остават без книжка.

Глобата за нарушение на пешеходците се вдига от 10 на 20 лева. Тези обаче,  които преминават на червено или прескачат мантинели или заграждения, глобата може да стигне 50 лева.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар