Валутни курсове

Хороскоп

петък, 24 август 2012 г.

21 години затвор за Брайвик постанови съдът


Норвежки съд обяви за вменяем и осъди на 21 години затвор масовия убиец Андерш Брайвик, отнел живота на 77 души през юли миналата година, предадоха световните информационни агенции.

Съдът в Осло призна единодушно 33-годишния екстремист за отговорен за действията си, докато обвиняемият - облечен в черен костюм с бяла риза и сива вратовръзка - изслуша присъдата с усмивка. На влизане в залата той отправи поздрава на крайната десница, предаде Франс прес.

Очаква се четенето на присъдата да продължи часовe.

Брайвик стана първия осъден в историята на Норвегия, който получи максималната присъда от 21 години. Тя включва 10 години предварително задържане, което означава, че в този период Брайвик не може да подава молба за условно освобождаване.

На 22 юли 2011 година Брайвик взриви бомба в правителствения квартал на норвежката столица, при което загинаха 8 души, а след това откри стрелба в младежки лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, където загинаха 69 души.

Брайвик ще изтърпява наказанието си в затвора Ила, където се намираше и досега от момента на задържането си. След изтичането на срока на постановената му днес присъда съдът може да я удължава, ако бъде оценено, че Брайвик представлява опасност за обществото.

Съдът трябваше да отговори днес на главния въпрос – дали Брайвик е вменяем и съответно дали ще лежи в затвора или ще бъде изпратен на принудително лечение. Бяха му направени две психиатрични експертизи. Според едната той страда от параноидна шизофрения и му е необходимо специално лечение. Мнението обаче на другата група експерти беше, че Брайвик е хладнокръвен убиец, който може да отговаря за действията си пред съда.

Самият Брайвик многократно заяви, че се смята за психически здрав и присъда „невменяем“ ще е обидна за него. Той настоява, че с действията си е искал да привлече вниманието на правителството и обществото към проблема с ислямизацията на Европа и израждането на норвежката нация. Брайвик заяви по-рано пред съда, че е действал, за да защити Норвегия от мултикултурализма и политиката на правителството, като според него се допускат прекалено много имигранти и по този начин се покварява страната.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар