Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 17 декември 2014 г.

Преглед на печата на 17 декември 2014 година


Скандалните промени в пенсионния модел доведоха до сформиране на изключително странна коалиция от уж непримирими  врагове, коментира под глава "Сега". В бюджетната комисия ГЕРБ успя да прокара предложението българите, родени след 1959 г., да избират къде да се осигуряват за втора пенсия - в НОИ или в частен пенсионен фонд, с помощта на ДПС и Патриотичния фронт. Реформаторският блок, БСП, "Атака" и хората на Бареков се въздържаха. От АБВ нямаха представител на заседанието. Ако гласуването в пленарна зала повтори вота в комисията, предложението на ГЕРБ ще мине със сигурност, тъй като трите партии имат 138 гласа.

Със заглавие на първа страница "Партийна коалиция на популизма разруши пенсионния модел" "Капитал Daily" пише по темата: "Деветдесет минути. За толкова кратко време депутатите в Комисията по бюджет и финанси обсъдиха и гласуваха  най-мащабната промяна в българската пенсионна система, случвала се в последните 15 години. Мащабното пренареждане на системата  ще отнеме под седмица и се случва без дебат с работодателите и партньора в управлението на ГЕРБ - Реформаторския блок."

В отговор на въпрос за "Преса" председателят на 43-тото  Народно събрание Цецка Цачева заявява: "Трябва да имаме уважение между политическите субекти и народните представители. Трябва да се търси консенсус. Да се говори повече. Да се опиташ да  разбереш и опонента си. Да се поставиш понякога на негово място. Какво и как ще се случи занапред - не знам, но в момента по  този начин постигаме работния процес на парламента." Цачева е категорична, че пенсионната и съдебната реформи трябва да се проведат. 

"Желязната завеса бе заменена със социална" е заглавието над интервю в "Дума" с Атила Вайнай, председател на Работническата  партия на Унгария 2006. "Когато започна разширяването на ЕС всички разбраха, че могат свободно да се придвижват и започнаха  да го правят, но понеже в нито една от източноевропейските страни не започна да се вдига стандартът на живот, а тъкмо обратното. Повечето хора заживяха по-зле, нямаше работа и те тръгнаха да търсят начини за оцеляване. Стана така, че мнозина  се насочиха към Германия и Англия, и се стигна дотам Дейвид Камерън да заяви, че ще намалят помощите, но не за всички, а само за хората, идващи от Източна Европа. Това е чиста дискриминация и е против основните принципи на ЕС. Каза също, че ако ЕС не приеме това искане, Великобритания ще напусне съюза. Това се нарича шантаж. Ето това е новата социална завеса. Защото ЕС ще каже - за нас е по-важно членството на Великобритания. По този начин отново се ограничават правата на хората. Ако нямам пари, как ще мога да пътувам закъдето и да било? Дори и като  турист. А ако нямам работа, какво ще правя в друга страна", пита Вайнай. 

Ако се стигне до спиране на влакове и съкращения в БДЖ, ще има национална ефективна стачка на железничарите. За това  алармира пред "Дума" председателят на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев. По-рано изпълнителният директор  на БДЖ Владимир Владимиров заяви пред БНТ, че ако субсидията на железопътния превозвач за 2015 г. бъде записана в бюджета  окончателно на 140 млн. лв., трябва да бъдат спрени 140 влака и да бъдат освободени 1500 служители.

Добрият Дядо Коледа взема от 60 до 270 лв. на час при посещение вкъщи, в офиса или в детската градина, показва проверка на "Телеграф". Цената може да скочи и до 380 лв., ако старецът е придружен от Снежанка и джудже.

Перник е на път да догони по печална слава Детройт. Преди година американският град, прочут с автомобилните си заводи, обяви банкрут. Сега същата участ грози и деветата по големина община у нас, алармира под глава "Стандарт", позовавайки се на  кмета на града Иван Иванов. Той обяви, че е наследил големи дългове, запори на общинските сметки и празна хазна. Според  Иванов местната управа е на червено с 16 млн. лв.

Пускаме напролет първите европари по програмата за развитие на селските райони, анонсира пред "Стандарт" Румен Порожанов, ръководител на ДФ "Земеделие". "Най-вероятно първата отворена мярка по новата програма ще е 4.1 - инвестиции в земеделски стопанства - още в края на първото тримесечие. Подпомагането ще е насочено към модернициране на земеделските стопанства, в това число и тези в чувствителни сектори със затруднен достъп до пазара и биологичното производство. Евентуално през второто  тримесечие ще стартира последователно 2.1 - консултантски услуги за земеделски и горски стопани, 6.1 - стартова помощ за младите земеделски производители", обяснява Порожанов. Очаква се през настоящата седмица до празниците да се направят много плащания, свързани с агроекология, необлагодетелствани райони и Натура 2000. Тези плащания ще бъдат над 350 млн. лв. и може да достигнат дори и по-голям размер, уверява още Порожанов.

В интервю за "Монитор" Томислав Дончев, вицепремиер по европейските фондове и икономическата политика, прави анализ на ситуацията около "Южен поток". Според него проектът е интересен,но абстрактен. "Той може да бъде разглеждан от гледна точка на икономическите интереси на съюза, от сигурността на енергийните доставки, дори през призмата на политически съображения. За  държави - членки на ЕС, през които минава трасето на тръбата, включително България, "Южен поток" е съвсем реален и конкретен проблем. По много причини. От една страна, ние сме посочени от руска страна като причина за спиране на проекта, от друга сме в наказателна процедура от страна на ЕС заради същия този проект. От трета страна сме си делегирали правото на  Еврокомисията да преговаря с Русия от наше име, а от четвърта, за да е още по-сложно, в момента редица български ведомства по  процедура трябва да издават разрешителни за преминаване и строеж и т.н. Това не е единичен, а четворен възел, от който трябва да се намери някакъв изход. И то не изход в стил спасяване и минимализиране на щетите, а да не бъдат пропускани ползи. Няма как да направим това сами, защото това не е проект между България и Русия. Засягайки много европейски държави, той е свързан с пренос на газ и консумация в индустриалното сърце на Европа. В крайна сметка има един сценарий, които е недопустим за България както от морална, така и от финансова гледна точка. Не бива да бъдем принудени да платим цялата сметка по този проект за това, че сме лоялен, предвидим и съвестен член на ЕС", призовава Дончев.

Според челото на "24 часа" Кубрат Пулев е най-търсената личност за 2014-та в годишната класация на гугъл за България. След боксьора се подрежда самоубилият се през август Робин Уилямс. На трето място е завършилата на второ място в детската Евровизия Крисия. Починалият през февруари актьор Джоко Росич е четвърти. Боят на Кобрата с Владимир Кличко за световната титла в свръхтежка категория е бил доста следен от българите - украинецът е на 5-то място в класацията.

"От години всяка една политическа власт се опитва чрез своите действия индиректно да влияе върху работата на съдебната  система. За съжаление, по този начин се влошава и без това недоброто отношение към работата на съдебната система. Политическата власт трябва да се въздържа от намеса в работата на съдебната система, защото, в крайна сметка, от това зависи и независимостта в нейната работа", призовава от страниците на "24 часа" председателят на Софийския градски съд Владимира Янева.  "От друга страна, именно опитите за тази намеса прави през годините неудобна съдебната система, защото каквото и да е решението на даден магистрат по конкретно дело, само по-горната инстанция може да прецени правилността на действията му, а не външни за съдебната система институции. За да имаме една  наистина независима съдебна власт обаче, е важно да се уважават действията на всеки магистрат при спазване върховенството на закона, а политическата власт да се въздържа от всякакви коментари, свързани с работата ни", смята Янева.Тя е категорична, че за да се изпълни съдебната реформа е необходима максимална ангажираност и убеденост на всяка от институциите. 

"Кюрдите стрелят по джихадистите с наши картечници. Изнасяме оръжия за над 50 милиона лева за Саудитска Арабия. Сделката е  законна и е под егидата на САЩ", съобщава на първа страница "Труд". Голяма част от боеприпасите на България са продадени преди години на частна фирма. Преди два месеца тя е продала продукцията си на дружество, което е договорило изгодна сделка скралството, уточнява на вътрешна страница "Труд".

"Киберпрестъпленията стават все по-разнообразни и генерира огромни приходи", посочва в интервю за "Новинар" журналистът  Георги Апостолов. Предимство е, че един човек, който е в Китай, може да източи милиони долари, без да става от бюрото си. "Другата привлекателна черта на киберпрестъпленията е привидната анонимност. Има доста успешно разработени програми, които  позволяват да се анонимизира присъствието в интернет, макар че всяка от тях подлежи на разбиване. Този вид престъпления не са  свързани с никакви разходи. За обир или кражба човек трябва да се качи на кола, да отиде донякъде, да натовари краденото имущество, докато киберпрестъпленията не изискван допълнителни разходи", казва Апостолов. По думите му българите и румънците се борят за първото място в света по киберпрестъпления, а причината е следната: Населението е бедно, безработицата расте, липсва перспектива. Тези фактори подтикват към престъпления доста от иначе интелигентните млади хора. "Хакерството в България и Румъния беше много популярно още от началото на интернет поради факта, че имахме доста добре подготвени млади хора в математически и инженерни науки, поради което ние все още сме с доста добър капацитет и ресурс от хора, които са  компютърно грамотни. Това е основното условие, за да се извършва едно компютърно престъпление", смята журналистът.

Само трима са осъдени за нападение над медици от спешна помощ за последните две години, макар че случаите на агресия и  посегателство към лекарите за същия период са 370. Това сочат  данните, изпратени от всички центрове по спешна помощ до  здравното министерство, алармира под глава "Преса". Най-много  посегателства са регистрирани в София-област. За миналата година те са 21, а за тази - 19.

В интервю за "Труд" Тунчер Кърджалиев, зам.-председател на парламентарната група на ДПС и зам.-председател на Комисията за  вероизповедания и правата на човека, казва: "Инцидентите с медиците са провокация към Хипократовата клетва. В нея има  следните слова: "Когато... лекувам някой болен, ще се предпазвам от всякаква волна неправда... Ще запазя живота и изкуството си чисти и свещени..." Това е символичният обет, моралният ангажимент на всеки, посветен на най-благородната професия, с  който лекарят заема най-високото ниво в йерархията на човешкото общество по един критерий - критерият човеколюбие. Съвсем друг е цивилизационният начин за решаване на проблемите с ромите. Замисляме ли се обаче, че този "някой, който е решил да живее  като скот", може да не е решил, а да е принуден, да е заставен  да живее така... Това са държавни въпроси с мащабен характер,  непосредствено свързани с с интегритета на етносите в  обществото. Въпросът е меродавен за голяма част и от европейски  страни."




dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар