Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 17 юли 2012 г.

Руснаци, украинци и беларуси напират за почивка у нас


Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов прогнозира успешен летен сезон за българския туризъм.

"Като цяло на всички пазари има интерес за почивки в България. На база предприетите действия за облекчаване на визовия режим и откриване на допълнителен брой изнесени визови центрове в Русия, Украйна, Турция, страните от Персийския залив, наблюдаваме ръст на чуждестранните туристи, различен за отделните пазари", коментира той пред "Фокус".

Според Маринов очакванията за ръст между 10-15% на руския пазар се оправдават, защото като брой издадени визи ръстът е 15% спрямо миналата година.

"В края на юни има ръст от 75% на туристите от Украйна спрямо 2011 година. Същата ситуация се наблюдава и за Беларус. На този пазар повишението спрямо миналата година в края на месец юни е от 31%", отчете зам.-министърът.

По думите му данните на големите туроператори, изпращащи британски граждани на почивка у нас, също сочат ръст от около 10% за летния сезон.

"На пазара в Германия ще има лек ръст спрямо миналата година. В подкрепа на тези факти говорят данните, които имаме от летищата във Варна и в Бургас за увеличен брой чартърни полети и обслужени туристи. Добре се развива пазар Сърбия, Македония, Румъния. Данните са обнадеждаващи и очакваме успешен сезон", допълни Иво Маринов.

Той твърди, че върху вътрешния туризъм положително влияние оказват инвестициите, направени в пътната инфраструктура - пускането в експлоатация на пътния възел "Меден рудник" между Бургас и Созопол, Лот 3 на автомагистрала "Тракия" от Нова Загора до Ямбол и предстоящото откриване до Петолъчката.http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар