Валутни курсове

Хороскоп

събота, 2 юни 2012 г.

България се прекланя пред подвига на Ботев


Гвардейци отдадоха почит пред паметта на великия поет и революционер Христо Ботев в столицата.

Двайсетина младежи поднесоха цветя пред паметника на Ботев в Борисовата градина София.

Своята почит към загиналите патриоти отдаде и столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, която дойде в компанията на общинският съветник от ГЕРБ Малина Едрева.

Фандъкова се ръкува с младежите и остана изключително доволна, че млади хора в днешната събота са се организирали и са дошли пред паметника на един от най-великите български поети. Виждайки ги с огромния букет цветя, Фандъкова възкликна „Красота!".

„Толкова се радвам да Ви видя - толкова много и толкова заедно", изтъкна кметът Фандъкова. Тя също поднесе красив букет от лилиуми в знак на почит към делото на революционера и поета Ботев.

„Това е денят, в който всички българи отдаваме почит на тези преди нас, които са работили за страната", посочи Фандъкова. "Аз много се радвам, че тук имаше много млади хора", допълни тя.

Столичният кмет припомни, че днес в 12.00 часа ще бъдат пуснати сирените по случай 2 юни, за да отдадем почит на загиналите борци за българската свобода. „Това по никакъв начин не трябва да притеснява хората", каза тя и напомни, че в Перник са отменени днешните сирени, защото хората там все още са много чувствителни след труса, разлюлял областта.

„Нямаме повод да се притесняваме. Важното е хората да знаят, че трябва да застанат мирно и да уважават тези, които имат принос за страната ни преди нас", подчерта кметицата.

Стана ясно, че тя няма любим Ботев стих, но уважава делото на поета. „Ботевата поезия безспорно е образец", посочи тя и допълни: „Поезията на Ботев вълнува всички".

Днешното второюнско топло и слънчево утро бе използвано от много столичани за спорт и разходки в Борисовата градина.

С поетично четене на Ботеви стихове на метростанция „СУ Св. Климент Охридски" ученици от 123-то училище „Стефан Стамболов" в София почетоха деня на Ботев. Учениците раздаваха на столичани брошури с Ботевите "Хайдути" и „На прощаване".

Така учениците искат да направят съпричастни всички столичани към този светъл празник и да им напомнят, че България е имала своите велики българи и революционери, извоювали свободата ни и духовната ни независимост.

Някои столичани забързани в своето ежедневие, не се радваха на инициативата на учениците и отказваха да си вземат брошурите с Ботевите стихове. Други обаче, дори се спираха, за да си спомнят великите поеми на един от най-талантливите и изявени български поети.

Инициативата на учениците от 123-то училище е с подкрепата на Столична община, МОМН и Регионалния инспекторат по образование София-област.

е плачи, майко, не тъжи,

че станах ази хайдутин,

хайдутин, майко, бунтовник,

та тебе клета оставих

за първо чедо да жалиш!

Но кълни, майко, проклинай

таз турска черна прокуда,

дето нас млади пропъди

по тази тежка чужбина -

да ходим да се скитаме

немили, клети, недраги!..."http://news.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар