Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 31 май 2012 г.

Комисия в ЕП отхвърли АКТА


С гласа на евродепутата Илияна Йотова, комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) към ЕП отхвърли споразумението за борба с фалшификатите (АКТА).

Това е първата стъпка към категоричната отмяна на спорното решение за установяване на международни стандарти за авторско право.

Документът предизвика емоционален дебат през изминалите месеци поради опасенията, че ще наложи тотална цензура в интернет пространството. Текстът предвижда интернет доставчиците да предоставят обстойна информация кой стои зад даден интернет акаунт, ако имат опасения, че юзъра нарушава правата за интелектуална собственост.

Дори тегленето на филми и музика ще бъде криминализирано и нарушителят може да стигне до затвор или конфискация на имуществото.

През 2011 България стана една от страните сложила подписа си под спорното споразумение.

Политиката на страната по отношение на АКТА драстично се промени под натиска на гражданското общество, което се почувства засегнато от тайния начин на провеждане на преговорите и липсата на информация относно обхвата но документа и евентуалните последици за българските интернет потребители.

В последствие България прекрати участието си в търговското споразумение, като замрази ратификацията му, докато не бъде оформена позицията на Европейския парламент.



http://news.bg

0 коментара

Публикуване на коментар