Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 26 април 2012 г.

Събарянето на бл. 20 в Ямбол не било дискриминация


Събарянето на блок "20" в ж. к. "Райна Княгиня" в Ямбол не е акт на дискриминация спрямо обитателите му, реши Комисията за защита от дискриминация.

Тя бе сезирана след сигнал срещу кмета Георги Славов за извеждане на 600 души от блока без да бъдат настанени в други жилища.

Според комисията "кметът не е осъществил забранена от закона пряка или непряка дискриминация на основата
на етническа принадлежност".

Не е осъществена дискриминация и поради факта, че обитателите на съборения блок не са настанени в други жилища, се посочва в решението на комисията.

"Кметът години наред е търсил подкрепата на държавата, както и на неправителствени организации, за намиране на решение за устройването на хората от блока", смятат от комисията.

Решението засяга две негови заповеди - за извеждане на обитателите от рушащия се блок поради пряка опасност от нещастни случаи и за незабавно събаряне на сградата.

Бл. 20 беше разрушен през есента на 2010 г. Той стана печално известен, след като самонастанили се в него роми системно го рушаха.

Кметът Георги Славов издаде заповед за събаряне на блока и обявяване на бедствено положение на територията му. Момиченце на около 10 години пострада тежко при започналото нерегламентирано събаряне на блока, след като общината поиска от обитателите му да се изнесат.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар