Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 26 април 2012 г.

Американци купуват Actavis за $5,6 млрд.


Американската компания Watson Pharmaceuticals Inc. ще купи швейцарската Actavis Group за около 6,5 млрд. долара, като по този начин ще се превърне в третия по пазарна капитализация производител на генерични лекарства в света, съобщи изданието Bloomberg Businessweek.

В момента Watson Pharmaceuticals Inc. е на четвърто място в тази класация, като очаква приходи от 5,4 млрд. долара през годината, особено след силните продажби от декември насам, на генерична версия на антихолестеролния медикамент Lipitor.

Средствата за транзакцията ще бъдат осигурени чрез срочен заем и емитиране на нов дълг.

Двете компании обявиха, че общата им печалба за 2011 г. надхвърля 2,5 млрд. долара.

В България швейцарският производител влезе през 1999 г., след като придоби "Балканфарма".

След като в края на 2008 г. компанията продаде производството в Разград на новосъздадената компания Антибиотик-Разград АД, днес тя притежава два завода в страната – в Дупница и в Троян.

През 2007 г. компанията стана собственост на Тор Бьорголфсон (който е бивш собственик на БТК и акционер в СИБанк и "Лендмарк"). Сделката тогава оцени дружеството на 4,8 млрд. евро и беше финансирана от Deutsche Bank. По-късно договорът за кредита беше предоговорен, след като бизнесът на исландския предприемач пострада сериозно от глобалната финансова криза.

И в момента банката е най-големият кредитор на Actavis, като по оценки на пазара задълженията на Бьорголфсон са от порядъка на 3 млрд. евро.

От Watson Pharmaceuticals посочиха, че изкупуването трябва да приключи през четвъртото тримесечие на годината, очаквайки и одобрение от регулаторните органи.

Aко Actavis постигне годишните си цели, акционерите ѝ ще могат да получат до 5,5 млн. акции в американската компания.

Главният изпълнителен директор на Watson Pharmaceuticals Пол Бизаро посочва в съобщение, че сделката ще разшири позициите на компанията в Русия, както и в Централна и Източна Европа, и ще попълни продуктовата ѝ гама в САЩ.

След като сделката бъде приключена, над 40% от приходите на американския производител от генерични лекарства ще идват от чужбина.

Уотсън изтъкна също, че се надява компанията да успее да свие годишните си разходи с около 300 млн. долара до 3 години след приключването на сделката.

През 2011 г. приходите на Watson Pharmaceuticals нараснаха с 29% до 4,58 млрд. долара чрез продажбата на генерични версии на лекарства като Lipitor, обезболяващото Kadian и употребяваното при хиперкинетично разстройство с нарушение на вниманието Concerta.

Компанията разшири бизнеса си и чрез закупуването на гръцкия производител на генерични медикаменти Specifar Pharmaceuticals SA през май 2011 г. в сделка за 563,1 млн. долара.

През декември американският производител обяви партньорство с най-голямата компания в света в областта на биотехнологиите Amgen Inc. за създаване на иновативни версии на няколко лекарства срещу рак.

Actavis е базирана Цуг, Швейцария. Компанията има 10 000 служители при едва 6 700 работещи в Watson Pharmaceuticals. Actavis работи в над 40 държави и продава над 1 000 продукта.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар