Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 11 септември 2012 г.

Преглед на печата на 11 септември 2012 година


Един мандат не стига да се подобри животът на хората, е озаглавено интервюто в "Сега" със заместник-председателя на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева. По думите й фискалната дисциплина, която успяхме да запазим, и постоянното ДДС са много важен фактор да се утвърди България като един стабилен финансов партньор на ЕС. "Оттук нататък, когато нещата са стабилни, когато сме вече на друга позиция, имаме възможност да погледнем и към доходите на българските граждани.

Едно правителство е ефективно, когато освен всичко, което прави в макроикономически план, обърне внимание и на своите граждани. Три пъти се повишава минималната работна заплата, а през 2013 г. ще стане 310 лв. Увеличението на пенсиите от юни месец тази година също е важен факт - от 136 на 142 лв. Ще се радваме, ако българските избиратели ни дадат втори шанс. Това, което е започнато, трябва да се продължи и ние имаме волята и амбицията да подобрим живота на хората и да продължим да повишаваме доходите", заявява Караянчева.

Социолози и политолози коментират в "168 часа" началото на политическия сезон. Мира Радева не е съгласна с прогнозите, че ще ни управлява кабинет тип трайна коалиция и че ГЕРБ ще има втори мандат. БСП има два хода. Единият е да атакува правителството заради ниските доходи на пенсионерите и на зле платените работници, както и заради ниския жизнен стандарт и липсата на мерки срещу икономическата криза.

Освен икономическата политика на ГЕРБ БСП ще атакува още енергетиката и ще настоява за референдум за АЕЦ "Белене". Що се отнася до другите политически партии, те определено не са особено оригинални. Юрий Асланов посочва, че ГЕРБ стимулира появата на малки формации, които да разпръснат протестния вот. Антоний Гълъбов предупреждава, че сивият сектор ще се увеличи и ще поиска да получи политическо представителство.

Евгений Дайнов отбелязва, че управляващите дадоха да се разбере, че няма да правят реформи, а ще печелят изборите с други средства. Създават монополи, чиито работници ще трябва да гласуват за тях. Сега навлизаме във втория етап на предизборната кампания - щедри обещания за чудеса през втория мандат и някакви бледи опити за атаки от страна на опозицията. Тя определено не е в кондиция, което води до съмнения, че някъде се водят договорки с управляващите.

"БСП охладня към ДПС - то често оставя впечатление, че подкрепя ГЕРБ", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Юрий Асланов, социолог, член на НС на БСП. Той пояснява, че ДПС е партия, която не търси и не изгражда постоянни съюзи. Същинските й намерения ще се прояснят или малко преди изборите, или след това. Асланов посочва, че вероятността ГЕРБ да спечели втори мандат намалява.

Ако тенденцията се запази, към края на годината ще имаме принципно нова ситуация, тъй като силите на двете големи партии - ГЕРБ и БСП - ще бъдат почти изравнени. Слабо вероятно е ГЕРБ да се стабилизира и да възстанови загубата на доверие от летните месеци, тъй като факторите, довели до това - ръстът на цените, безработицата и корупционните скандали ще продължат. Според Асланов няма симптоми, които да подсказват, че предстоящите избори ще преминат спокойно и цивилизовано.

Започна реденето на нов ВСС, съобщава "Труд". Само 15 от 51 кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет (ВСС) уважиха поканата за публична дискусия и изслушване, организирани от Съюза на съдиите.

Българският институт за правни инициативи организира паралелно онлайн изслушване на желаещите кандидати, на което също се отзоваха малко от тях. Така започна официалната надпревара за 22-те избираеми места в съдебния съвет.

За съдийската квота от шестима членове се състезават 19 души, за прокурорската от четирима се борят 13, а за едното следователско място има двама кандидати. Квотата на парламента от 11 души ще бъде попълнена от някои от 17-те номинирани от депутатите.

Струва си да се помисли защо под 1/3 от кандидатите за членове на ВСС се престрашиха да участват в дискусията по най-болните проблеми на страната, коментира "Труд". Публична тайна е, че пазарлъците за това кой да влезе в съвета тръгнаха отдавна и вероятно вече има сделка. Шансът дискусията да промени пъзела е нищожен. Трябваше да бъдат издигнати повече кандидатури, особено от политическите сили. Сега липсата на реална конкуренция в комбинация с бягство от дискусия няма как да разсее усещането за предрешеност, пише изданието.

Университетите влязоха в битка до последно за всеки кандидат-студент, докато запълнят всички незаети бройки от държавната поръчка, показва проверка на "Труд". Това е шанс дори за тези, които са изкарали тройка на поправителната матура в края на август. Софийският университет търси кандидати за 450 свободни места с допълнителен прием, а Великотърновският чака 228 да се запишат в последния момент.http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар