Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 6 март 2012 г.

Реал Мадрид - 110 години величие (видео)


Най-славният клуб в историята на футбола Реал Мадрид днес става на 110 години. На 6 март 1902 година е създаден Мадрид Футбол Клуб, който през 1920 година (заедно с много други испански клубове) получава званието "кралски" от крал Алфонсо XIII.

През 50-те години на 20-и век "белите" се утвърждават като най-великия клуб в Европа, спечелвайки първите пет издания на Купата на европейските шампиони. "Белите" са рекордьори с най-ценното европейско клубно отличие - имат девет трофея във витрината си. "Лос меренгес" са властелини и в родината си, където са завоювали безпрецедентните 31 титли в Ла Лига.



Към колективните призове на Мадрид се причисляват още 18 трофея от Купата на краля, осем Суперкупи на Испания, две Купи на УЕФА, една Суперкупа на Европа и три Междуконтинентални купи.



Няколко славни епохи остават като легендарни в историята на Реал Мадрид. Първата голяма е поколението на Алфредо ди Стефано от втората половина на 50-те години. Втората е "Йе-Йе" отборът от 60-те години с капитан Пако Хенто. Петорката на Лешояда (La Quinta de Buitre) печели пет поредни шампионски титли през втората половина на 80-те години.



Последният славен етап на "Сантиаго Бернабеу" е между средата на 90-те и началото на 21 век. Тогава сплавта между юноши и скъпи покупки оформят Ел Галактико. В него блестят Раул, Зинедин Зидан, Луиш Фиго, Роналдо, Роберто Карлош.



Със завръщането на Флорентино Перес като президент мадридистите започват да вярват още по-силно в завоюването на лелеяната Десета купа в Шампионската лига. Назначението на Жозе Моуриньо и страхотни игри на "лос бланкос" през този сезон дават сериозна заявка Реал Мадрид отново да се възцари на върха на Европа. Едно е сигурно - колосът от Мадрид винаги ще е сред най-великите.

ИСТОРИЯ И УСПЕХИ НА РЕАЛ МАДРИД

Снимки: Getty Images/Guliver











http://sportal.bg

0 коментара

Публикуване на коментар