Валутни курсове

Хороскоп

петък, 6 септември 2013 г.

Отбелязваме 128 години от Съединението

Днес отбелязваме 128-тата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

След Берлинския конгрес от 1878 г. България е разделена на Княжество България и Източна Румелия (в пределите на Османската империя). Останалото под османска власт българско население се стреми към обединяване с освободените българи.

Така през 1880 г. е създаден Българският таен централен революционен комитет (БТРЦК), чиято основна задача е да осъществи обединението на Княжеството с Източна Румелия.

За да се координира работата с месното население, се учредяват и комитетите "Съединение". През февруари 1885 г. начело на БТРЦК застава Захари Стоянов, който подкрепя идеята Съединението да стане под скиптъра на княз Александър Батенберг.

Ролята на българския княз в този момент е решаваща, защото ако той, в качеството си на лоялен васал на Османската империя, откаже да признае акта на Съединението въпреки силната народна воля, начинанието губи смисъл и било обречено на неуспех.
На 6 септември 1885 г. в Пловдив навлизат отрядите на Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев.

Арестуван е областният управител на Източна Румелия - Гаврил Кръстевич. Създадено е временно правителство начело с д-р Георги Странски, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Два дни по-късно Батенберг с нарочен манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България. Пристига в Пловдив и определя за свой помощник в Южна България д-р Странски.

След продължителна дипломатическа борба на Цариградската посланическа конференция (1885-1886) Съединението получава признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба.

6 септември е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Годишнината от Съединението на Източна Румелия с Княжество България ще бъде отбелязана в цялата страна.

От 11.30 часа започва Тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на администрацията на Президента на Република България.

От 11.30 часа пред Мавзолея-костница на княз Александър Първи Батенберг на бул. „Васил Левски” №81 кметът на София Йорданка Фандъкова ще произнесе слово по случай 128 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

В Пловдив от 10.00 часа в Катедрален храм „Света Богородица“ – Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

От 11.00 часа пред паметника на Захари Стоянов ще бъдат поднесени венци и цветя.От 11.30 часа пред Паметна плоча на майор Райчо Николов ще бъдат поднесени венци и цветя.

От 20.30 часа на площад ”Съединение” - Тържествена заря-проверка ще присъстват президентът Росен Плевнелиев и премиера Пламен Орешарски.http://news.bg

0 коментара

Публикуване на коментар