Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 3 юни 2013 г.

Преглед на печата на 3 юни 2013 година


"80 000 българи остават без работа в края на годината". За това предупреди вчера социалният министър Хасан Адемов, пише  "Сега". Това ще се случи точно преди най-тежките за заетостта зимни месеци, а за осигуряване на нова субсидирана заетост не са оставени никакви буфери в бюджета. Нужни са 60 млн. лв., за да се осигури нова заетост на хората, чиито договори изтичат, е изчислило социалното ведомство. "Само че оттук нататък пари за тези хора няма и те няма как да бъдат наети", обясни социалният министър Хасан Адемов.

"Труд" продължава темата на първата си страница: "Безработицата глътна 576 млн. лв." България вече е в челната тройка в ЕС по темп на увеличението й. Над 110 000 от регистрираните безработни са учили до четвърти клас. Средното обезщетение, което получават, останалите без работа, но с право на пари от НОИ, е 266 лв. Анализатори на пазара на труда съветват усилията да се насочат към привличане на инвестиции в трудоемки сектори, така че заетостта при по-нискоквалифицираните работници да се увеличи. Концентрацията само върху привличането на високотехнологични инвеститори няма да помогне за решаванетона проблема в тези условия.

"Храна и сметки изяждат семейния бюджет", информира "Преса". За пет години издръжката на живота за едно домакинство е поскъпнала с 471 лв. Трапезата ни излиза все по-скъпо. 2012 г. е белязана с шока на тока - без спасителни възглавници. Българите вече се притесняват не от високите сметки, а от ниските си доходи.

"Яне и СКАТ извадиха 1000 души на протест", пише "Труд". Събралите се участваха в близо 4-часов протест из централните софийски улици и скандираха срещу БСП, ДПС и "Атака". Протестът бе организиран анонимно в социалните мрежи. Според БСП зад него стоят РЗС и НФСБ. Хората искаха оставката на правителството на Пламен Орешарски, провеждането на нови избори и изработването на нов Изборен кодекс. Слаби демонстрации от около 200-300 души имаше и в страната - Пловдив и Варна. Анализът на всекидневника прави вертикален разрез на политическата обстановка и оценява настоящия премиер - "Орешарски като Дон Кихот". Изводът е - премиерът едва ли ще се окичи с народната любов, но предизвикателството пред него е да свърши това, което трябва. "Приемам протестите за нещо нормално. Хората настояват за бързи, предвидими и ясни като срок резултати. В този смисъл това е първото правителство, което няма да има 100 дни спокойствие", заявява в интервю за изданието депутатът от БСП Димчо Михалевски.

"Сега" посочва: "Партиите не си дават субсидията". Държавната субсидия за партиите стана повод за разминаване между политическите сили, но те категорично отказват да се лишат изцяло от нея. Левицата предлага да се премахне принципът "парите следват депутата". Идеята не срещна разбиране у ГЕРБ. Юристи от групата на бившите управляващи коментираха резервирано подобна възможност. Сегашният закон за политическите партии предвижда годишно по 12 лв. на глас от парламентарен вот за преминалите бариерата от 1%, както и възможност, ако депутат напусне или бъде изключен от парламентарна група, да може с деклариране на принадлежност да насочва част от парите към друга формация. Анализът на вестника обобщава: "Кабинетът "Орешарски"замени партийните обръчи с приятелски кръгове. Единственият начин да бъдат преглътнати очевидните и скандални компромиси при подбора на министрите е те да се окажат работещи."

Между 50 и 100 човека оглежда БСП за евентуални зам.-министри в кабинета "Орешарски". Пресяват стотици кандидати, за да няма "калинки". Необходимо е още седмица време, за да бъдат обявени окончателните имена, пише "24 часа". Вестникът съобщава и за получаващите се поне по един сигнал на ден в прокуратурата срещу митнически, данъчни и други икономически нарушения, извършени от бившата власт. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин заявява по повод изразеното от него желание да върне на работа във ведомството си дипломатите с доказано агентурно минало, което предизвика амбивалентни оценки: "Аз комплекс ДС нямам - моите родители не са били доносници. Искам да затворя тази рана във външно министерство завинаги. Ако с президента не допуснем други да ни настройват негативно, ще се сработим. Може да ревизирам някои от имената за нови посланици."

"Дума" цитира премиера Орешарски: "Не сто дни, нямам даже десет. Давам си сметка, че нямам нито 100 дни, нито дори 10 дни, готвим спешни мерки, които да доведат до подобряване на живота в България. Първите мерки ще бъдат свързани с преглед на процедури, режими, идентифициране на най-тесните места, които влошават бизнес средата, на затрудненията пред хората по отношение на административните услуги и изпълнението на социалните програми. Решенията няма да бъдат взети прибързано, защото в такива случаи обикновено са грешни", подчерта премиерът.

Той обеща да бъде разгледано изпълнението и на социалните програми. "Съществуват много рискове за реализацията им, но за да бъдат подкрепени максимално от хората и да се смекчи натискът върху най-бедните, енергийните помощи ще бъдат изчислени отново", посочи Орешарски. Премиерът заяви, че не е привърженик да се взима заем за увеличаване на доходите, тъй като краткосрочният ефект от него може да изиграе лоша шега в дългосрочен план. Посочи още, че цената на тока може да се задържи без увеличение не само до края на годината, а максимално дълго време.

"България почете паметта на Ботев и борците за свобода", отразява честванията за 2 юни "Новинар". В цялата страна бяха отбелязани 137 години от гибелта на българския поет и революционер Христо Ботев. В 12.00 часа сирените в цялата страна оповестиха отдаването на почит към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. На връх Околчица във Врачанския балкан, където се е състояла и последната битка на бележития българин, се проведе традиционното всенародно поклонение. Денят там започна с възстановка на боя на Ботевата чета.

"Технологична седморка в Божурище", е водещата тема на "Капитал Daily". Български компании за лазери, машини, усилватели и други планират инвестиции в държавната индустриална зона. Те са група от седем български фирми с планове за нови инвестиции и продукти за глобалните пазари, които за проектите си получиха през седмицата сертификати клас Б от Българската агенция за инвестиции (БАИ). И седемте дружества попадат във високотехнологични сектори - от лазерни технологии, през оптични устройства и термовизьори до промишлени автоматизирани системи и медицинско оборудване. Продукцията им е основно за износ, като повечето от тях правят над 80% от продажбите си в чужбина. Общата стойност на седемте инвестиции е 10.63 млн. лв., а изпълнението им ще създаде 56 нови работни места."Телеграф" цитира военният министър Ангел Найденов, който заявява: "Генералите пак ще имат думата за реформите в армията. Ще съкратя срока за изплащане на парите при пенсиониране, но няма да вдигам заплатите тази година."

МВР ще разчита и на доброволци в битката с апашите, съобщава "Стандарт". Това е една от идеите на новия вътрешен министър Цветлин Йовчев, за да се ограничи битовата престъпност. "Ще разчитаме на много по-активно използване на извънщатни сътрудници", обяснява в интервюто си за вестника Йовчев. "Дейността на доброволците ще бъде строго регламентирана, като всеки един кандидат ще минава проверка за годност по изискванията на МВР. Не ни трябва велико МВР. Абсолютно несъстоятелни са опасенията, че правим ново ДС. Заварих дупка в бюджета от 93 млн. лв., до края на годината тя може да стане двойно по-голяма."

"България и Русия ще продължат да преговарят за "Белене", каза в свое интервю в неделя премиерът Пламен Орешарски. По думите му през тази седмица кабинетът очаква неофициално посещение на руски държавен представител, най-вероятно зам.-министър, който да обясни какви са очакванията на Москва за втората атомна централа, информира "Труд". Българският енергиен холдинг търси консултант, който да анализира как могат да бъдат променени сключените дългосрочни договори за изкупуване на ток и въглища. Идеята е да бъдат променени 15-годишните договори между НЕК и двете американски централи - "AES Марица- изток 1" и "Контурглобал Марица-изток 3". А държавната компания ТЕЦ "Марица-изток 2", която е вторият по големина производител на ток в страната след АЕЦ "Козлодуй", да бъде разделена на две отделни дружества - губещо и печелившо. "Монитор" разяснява, че 36% от парите в енергетиката отиват за зелен ток, който формира едва 13 на сто от общото производство на енергия в страната. В абсолютни суми това прави 1,239 млрд. лв., които трябва да бъдат платени от всеки български гражданин и от всяка фирма. Това става ясно от новия модел за ценообразуването в енергетиката.

"Надявам се да няма никога повече повод Висшият съдебен съвет (ВСС) да пише декларация, с която да защитава независимостта на съдебната власт, какъвто бе поводът с обвиненията към прокуратурата заради акцията в костинбродската печатница. В XXI век, в страна от ЕС, да комуникираме с декларации. В деня за размисъл политическото говорене бе с висока глаголна температура. Приемам закриването на бутиковите съдилища, но Темида има и вътрешни насилници. За 21 години съм виждал достатъчно хора, които не се вписват в разбирането ми за магистрат", споделя Камен Иванов, съдия от ВСС, пред "Труд".

На първа страница "24 часа" с текст обръщение към министрите, дава отговор на въпроса: "Къде е контрабандата?", илюстрирайки тезата си с голяма снимка, чийто обяснителен текст гласи: "Органите на реда са на левия тротоар, търговките на нелегални цигари менте са на другия и това продължава години наред. Ето я контрабандата, г-да министри, хванете я!"



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар