Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 15 октомври 2012 г.

Преглед на печата на 15 октомври 2012 година


"ГЕРБ тръгна рязко надолу", сочи проучване на агенция "Медиана" по поръчка на "Труд". Ако днес имаше парламентарни избори за ГЕРБ биха гласували 20,7 на сто, а за БСП 20,6%. Горивата, цените на храните, безработицата, шамаросването на руснаците направиха спада на ГЕРБ по-стръмен. И не толкова БСП настигна ГЕРБ, а ГЕРБ настигна БСП. Това е съвършено нова ситуация, която поставя и избирателите, и партиите, и бизнеса пред въпроса за властта.
Според проучването при избори днес формацията на Меглена Кунева "България на гражданите" ще вземе 6,4%, ДПС - 4,9%, Атака - 2,7 на сто, а ДСБ - 2,3 на сто.

Пред фундаменталния въпрос - отива ли си ГЕРБ и кой ще дойде, коя е алтернативата? Такава ситуация е благоприятна за роенето на множество новопоявяващи се политически формации, всяка заявяваща се като най-новата, най-истинска  алтернатива. Тази ситуация е благоприятна и за реанимация на загубилите лице "стари" партии. Но какво ще наблюдаваме зависи преди всичко от процесите в ГЕРБ. Във всяко положение обаче ГЕРБ вече няма да е в положение да говори от позицията на силата, коментират социолозите.

Зимата е по-страшна от данък "Депозит", коментира в "Стандарт" Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг. Според нея много е преувеличено да твърдим, че данък "Депозит", който се готви върху лихвите, може да катурне ГЕРБ.

Но трябва да си даваме сметка, че хората понасят доста тежки финансови удари по време на сегашното управление - заради стагнацията и икономическата криза. Като цяло няма очакване, че хората ще посрещнат със симпатия какъвто и да било нов налог. Още повече, когато става дума за период, в който имаме инфлационен натиск, трудности на домакинствата. Идва зима, когато по принцип се снижават стойностите на доверие, защото хората трябва да понесат по-сериозни разходи в посока отопление.

Всичко това поддържа тенденция на спад на доверието в кабинета във всички политически лица от управляващата партия - и съответно в електоралния потенциал на ГЕРБ.
"ГЕРБ пак ще управлява. И с данък "лихви", прогнозира в интервю за "Труд" икономистът Владимир Каролев. По принцип той е против всякакво увеличение на данъчното бреме, защото в България се изземат данъци около 38% от всеки лев, а това е доста високо ниво.
Въвеждането на тези 10% означава да се въведе плосък данък върху всякакъв вид доходи, защото сега доходът от спестявания в банка не се облага. Не отива на партия, прокламираща се за дясна, да въвежда леви мерки, при положение че ние нямаме дългова криза. Един от проблемите при въвеждането на този данък е, че инвестициите ще бъдат по-малко, предупреждава Каролев.

На изборите догодина ГЕРБ ще разчита на едно единствено нещо, на което разчиташе и преди 4 г. - на личната харизма на Бойко Борисов и на нищо друго. Има хора, а те са доста, които, каквото и да направи ГЕРБ, докато Борисов й е шеф, ще гласуват за тази партия, допълва той.
Започвам търговия с лоши кредити, заявява в интервю за "Стандарт" собственикът на вериги от хотели и председател на Съюза по балнеология и спа Стефан Шарлопов. През следващите 5 г. той смята да купува лоши кредити и да придобива активи, които след това да продава на руски, казахски и азербайджански инвеститори. "Кризата не е нищо друго освен възможност. Който е пръв по време и място е пръв по право", казва Шарлопов. Според него данъкът върху лихвите от спестявания е справедлив.

"Не може юридическото лице да плаща 10% корпоративен данък върху депозитите си, а физическото лице да не плаща. Всеки доход у нас трябва да се облага, за да се запази ниската ставка. И трябва да го плащаме, защото ако не го правим - ще дойде момент, в който данъкът ще се повиши. Защото бюджетът трябва да акумулира възможно най-много средства. Друг е въпросът как да се разходват събраните средства. Имаме сериозни задачи - като инфраструктурата например. А дори и само да съфинансираме европейски приети, пак трябват пари. И затова всички трябва да концентрираме усилия да не загубим и един лев от Брюксел", отбелязва Шарлопов.http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар