Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 12 септември 2012 г.

Наглост! Уредничка на музей разпродала куп картини


Уредничка от музея в Нови пазар е присвоила и продала 9 картини акварел на проф. Васил Стоилов и 86 графики, съобщиха от полицията в Шумен.

39-годишната жена от Нови пазар е задържана за 72 часа и привлечена като обвиняема за длъжностно присвояване в особено големи размери.

В хода на започнало през 2009 година досъдебно производство е установено, че в галерия „Петър Персенгиев” в Нови пазар са подменени 9 картини акварел на проф. Васил Стоилов и 86 графики. Общата стойност на произведенията на изкуството по експертна оценка е около 70 000 лева.

Установено е, че оригиналите на акварелите са продадени във Варна от бившата уредничка М.П. на 39 години, като на тяхно място са оставени копия.

Два от акварелите – портрет на Владимир Димитров-Майстора и „Момиче от Мексико”, оценени съответно на 7500 и 7000 лева, са открити в аукционна къща в София. Според събраните доказателства всички акварели са продавани през пролетта на 2004 година във Варна.

Преди това бившата уредничка е възложила на художник от Нови пазар да ги нарисува, по дадени от нея снимки и размери, на които трябвало да отговарят. За около три месеца художникът е изпълнил поръчката, като за всяко копие му е платена сума между 100 и 200 лева.

Графиките от галерията, на стойност около 29 000 лева, са заменени с ксерокопия. През 2008 година М.П. е напуснала работа.

Назначеният на нейно място уредник се усъмнил в автентичността на произведенията. Подал сигнал до кмета и до Министерството на културата.

През месец декември е образувано досъдебно производство. Вчера, с постановление на наблюдаващият прокурор от Окръжна прокуратура Шумен, М.П. е задържана за срок от 72 часа и е привлечена като обвиняема по чл. 203 от НК за длъжностно присвояване в особено големи размери, за което законът предвижда лишаване от свобода от 10 до 20 години.




http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар