Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 12 септември 2012 г.

Преглед на печата на 12 септември 2012 година


Въпреки съвместните уверения за добра работа и сътрудничество между службите на България и Израел, премиерите на двете държави Бойко Борисов и Бенямин Нетаняху за пореден път не можаха да постигнат съгласие за това кой е виновен за атентата на летище Сарафово, коментира в днешния си брой "Сега".

Израелският премиер отстоява позицията си, че отговорни за терористичния акт са от радикалната шиитска организация "Хизбула" и Иран. "Имаме несъмнена информация, че тази атака е извършена от "Хизбула", твърди той. Борисов обаче отказа да потвърди думите му и заяви, че българските разследващи все още не знаят кой е отговорен за атаката от 18 юли, при която загинаха петима израелци и един българин.

Към момента САЩ също отказват да подкрепят израелската позиция срещу Иран и ядрената програма на ислямската държава. ЕС пък не се съгласи да включи групировката в списъка с терористични организации.

"24 часа" също проследява посещението на българската правителствена делегация, което съвпадна с навършването на 11 години от терористичните атентати в САЩ от 2001 година, отразявайки поднесените от двамата премиери съболезнования към близките на жертвите от атентатите. У нас и в Израел ще бъдат издигнати паметници в чест на спасените по времето на холокоста български евреи. "Вечна памет! Поклон!", написа премиерът във възпоминателната книга за жертвите на холокоста в мемориалния комплекс Яд Вашем.

Максимум 70 съдилища да решават всички дела - граждански, наказателни и търговски, като първа инстанция. Сега те се разглеждат от 115 районни и 28 окръжни съдилища. Революционната идея предложи Владислав Славов - един от 17-те кандидати, издигнати от депутати за новия Висш съдебен съвет, отразява идеята му "24 часа". "Така бюджетът на магистратурата може да бъде намален с 1/6 (около 60 млн. лв.)", мотивира се Славов, чийто 9-годишен мандат като конституционен съдия изтича в началото на октомври.

"Сега" информира: "900 българи са укрили 450 млн. лв. доходи. Най-много са нарушителите в София." Укриването на доходи в особено големи размери от физическите лица е доста масово явление въпреки опасността от търсене на наказателна отговорност. Проверката на тези 900 граждани е извършена на база придобита собственост и сключвани сделки за последните 5 години, уточниха от НАП.

ВиК проектите, финансирани с европейски пари, вървят бавно, показват данни за изпълнението на оперативна програма "Околна среда", алармира "Труд". 12 млрд. лв. не ни стигат за канализация. В 21 век половин България все още ползва архаични ВиК съоръжения, а мръсната вода се излива в реки, дерета и в морето, без да се пречиства.

Друг икономически акцент на ежедневника цитира данни от проучване за заетостта на трудовия пазар у нас, осъществено сред 751 компании от София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Изводът - намирането на работа в България става все по-трудно. Фирмите са по-скептични за възможностите да наемат служители през периода октомври - декември.

"България отново пред риск да загуби европари", предупреждава "Капитал Daily". Брюксел официално предупреди страната ни, че може да изпусне стотици милиони финансиране по програмата за селските райони. Пред подобен риск държавата ни е изправена за втори път.
В писмото от Брюксел прогнозират, че между 150 и 247 млн. евро, могат да бъдат върнати в евробюджета в края на годината. От земеделското министерство съобщават, че имат план за действие, с който да се намали тази потенциалната опасност.

Едва ли намалението на природния газ от 1 октомври ще е само 0,67%, както поиска "Булгаргаз", коментира "24 часа". Определянето на цената от понеделник е в полето на ДКЕВР. Официално председателят на енергийната комисия заяви, че цената на топлинната енергия няма да се понижава, но и няма да се повишава в предстоящия зимен сезон. Енергийната тема присъства и в анализа на изданието, който търси отговор на въпроса: "Защо БСП иска референдум за АЕЦ "Белене" и склонен ли е ГЕРБ да го даде".

За "Преса" Димитър Бечев, директор на българския офис на Европейския център по външна политика, изразява няколко свои тези, според които: "Демокрацията на Балканите е второ качество.Районът има все по-маргинална роля за Европа и света. 90-те години доказаха, че Москва е с все по-малко влияние в нашата част на Европа. В момента Балканите са част от енергийната й стратегия", заключава експертът.

"Перничани пиха протестно кафе пред общината", съобщава "Дума". По този начин те изразиха несъгласието си от решението на Междуведомствената комисия леките поражения от земетресението на стойност под 2 хил. лв. да не се поемат от държавата. Недоволните недоумяват защо ограничението се въвежда три месеца по-късно, при положение че по данни на Инициативния комитет на пострадалите 101 души вече са получили от 600 лв. до 2000 лв. Според хората поставянето на праг сега е проява на дискриминация.

"Лекуват рак с протонни лъчи", е водещото заглавие на "Преса". Тази уникална за страната ни терапия представи вчера в София немският специалист - проф. Андреас Бокиш. Методът е изключително ефективен при тумори на мозъка, очите, червата, както и при деца и дори бебета при пълна упойка. Съоръжението за протонно лечение е сложно, тежко няколкостотин тона и струва милиони. Затова и този вид лечение е значително по-скъпо от класическото.
"Обезвредиха бомба в Плевен, докато премиерът говори", съобщава "Новинар". Открили са я до сградата на полицията.  Шефът на полицията в Плевен комисар Светлозар Илиев обяснява, че бомбата е била самоделна и към нея е бил прикрепен мобилен телефон, който вероятно е трябвало да служи за детонатор. Той е категоричен, че намирането на взривното устройство по никакъв начин не е свързано с посещението на премиера.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар