Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 10 септември 2012 г.

От октомври найлоновите торбички по-скъпи с 35 ст.


От първи октомври при всяка покупка с найлонови торбички клиентите ще плащат и продуктова екотакса от 35 стотинки, а от началото на следващата година размерът й се увеличава още10 стотинки.

Това съобщиха за Investor.bg от Mинистерство на околната среда и водите по повод нормативните промени, извънредно въведени заради продължаващото масово използване на изкуствените чанти, чието потребление се очакваше да бъде ограничено, така че хората да не използват замърсяващи природата опаковки.

През миналата година администрацията въведе продуктовата такса от 15 стотинки само за торбичките с дебелина от 15 микрона, което доведе до нужния резултат, като магазините престанаха да ги използват.

Изискването влезе в сила от първи октомври 2011 г., като само след три месеца произвоидителите прекратиха производството на тези торби заради 70-процентния спад в тяхното използване, поясни Антон Пейчев, експерт в екоминистерството.

Въпреки че от тази година таксата нарасна на 35 стотинки за торбичка, употребата им не намаля, като потребителите се насочиха към по-дебелите опаковки. Това наложи извънредните промени, които да въведат такса и за дебелите пазарски чанти, позволяващи многократна употреба.

„Целта на екотаксите е не толкова да се събират приходи от нея, колкото да бъде ограничено използването на найлоните“, поясни още експертът. Той припомни, че от 2011 г. досега приходите от екотаксите са минимални. За първите три месеца са били събрани 4 хил. лв.

Самата наредба залага таксата да нараства с по 10 ст. за всяка година, така че до 2014 г. да стане 55 ст.

В първия вариант на наредбата администрацията не беше заложила преференция за производството на книжни и друг вид биоразградими пазарски чанти, но от първи октомври по настояване на бизнеса в наредбата изрично беше записано, че няма да има екотакса за тяхното производство.

Целта е да се формира култура у потребителите за опазване на околната среда и за ограничаване на производството на замърсяващите опаковки, поясниха още от екоминистерството.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар