Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 10 септември 2012 г.

Преглед на печата на 10 септември 2012 година


"Бойко ни обра каймака за магистралите" е заглавието над интервю в "Стандарт" с лидера на левицата Сергей Станишев. "Най-искрено му пожелавам на него и на правителството да свършат повече - това от полза за всички. Дай, Боже, повече магистрали! Но няма нужда да лъжат. По официални данни на АДФИ само м.г. управляващите са допуснали нарушения в обществени поръчки за 1,1 млрд. лв! Има 358 случая, при които правителството директно е раздало 230 млн. лв. на разни фирми, без да провежда обществени поръчки, въпреки че е трябвало! Кои са тези фирми? Близки на управляващите, естествено. Има огромна корупция, но тя се прикрива", смята социалистът. "БСП трябва да не допусне втори мандат на ГЕРБ. И да сме водеща политическа сила. А част от предизборната стратегия на ГЕРБ е да стимулират множество партии, които да се явят като техни псевдоалтернативи и да оберат протестния вот", допълва още Станишев и подчертава, че всяка партия, която казва, че е алтернатива, трябва ясно да заяви отношението си към управляващите.

Връщането на левицата на власт е невъзможно, не и с този лидер, заявява в интервю за "Преса" Георги Фотев, професор, доктор на философските науки. "Този човек много мрази. Той е фалшив. Той е лицемерен. Той е двуличен. Той е отмъстителен", смята Фотев.

Пред "Труд" депутатът от БСП Румен Овчаров обяснява защо, след като "Газпром" ни даде 11 на сто отстъпка от цената на газа, той ще поевтинее само с 0,5 - 1 процента: "Това са тайни на аритметиката тип ГЕРБ. Очевидно е, че ГЕРБ доказаха, че не могат да водят преговори с руснаците. Нали си спомняте, че Трайчо Трайков и Делян Добрев непрекъснато намаляваха цената на газа. Истината обаче е друга. Цената се повиши повече от два пъти от началото на юли 2009 г., когато ГЕРБ дойде на власт, до юли т.г. Два пъти!" В отговор на въпрос Овчаров засяга и темата за строителството на АЕЦ "Белене". По думите му има пълен национален консенсус за развитието на ядрената енергетика в България. Затова трябва да се изяснят въпросите кой проект ще се реализира по-бързо; кой е по-изгоден икономически и кой е по-безопасен - АЕЦ "Белене или седми блок на АЕЦ "Козлодуй". "Става дума за един и същ проект, с една и съща технология. И няма как на едната площадка - в "Белене", той да е неизгоден, а в другата - в "Козлодуй", да е изгоден. От гледна точка на сроковете няма съмнение, че "Белене" е напред поне с 10 години. От гледна точка на цената няма как "Козлодуй" да е по-изгоден, защото отново ще се правят проучвания, проектиране, инфраструктура, които за "Белене" са вече платени. А и цените след 10 години инфлация със сигурност ще бъдат много по-високи", аргументира се Овчаров.

Олигарси и неправителствени организации, които са финансирани от Сорос, се опитват за пореден път да запалят скандал в съдебната власт, коментира "Монитор". Дни преди началото на най-важните избори за българската Темида - за нови членове на Висш съдебен съвет /ВСС/, четири неправителствени организации със съмнително финансиране се опитват да опорочат вота. Асоциацията за Европейска интеграция и човешки права, Българските адвокати за правата на човека, Българският хелзински комитет и Институтът за развитие на публичната среда изпратиха становище с над 100 въпроса към кандидатите за кадровици на съдебната власт. Питанията обаче не засягат пряко дейността на съвета, а по-скоро приличат на личностни нападки и разпалване на компроматни войни с кандидатите.

Процедурата по изслушване на кандидати за новия ВСС ще бъде наблюдавана директно от кабинета на Еврокомисията и лично от председателя Барозу. Това съобщава в интервю за "24 часа" Борислав Цеков, председател на Института за модерна политика. По думите в самия ден на изслушването е гарантирана много висока прозрачност - освен с преките излъчвания по интернет ще има и симултанен превод на английски език. Цеков посочва и трите основни въпроса, към кандидатите: Първо, по какъв начин ВСС ще гарантира еднакъв аршин при налагането на дисциплинарно наказание в съдебната система. Второ, какво ще очакват и как ще мотивират избора си на бъдещия главен прокурор. И трето - как ще се гарантира независимостта на съдебната власт.

"Сега" цитира статистика, според която здравно неосигурените в България са се увеличили с над 51 000 за година. През 2011 г. те стигат 1 318 134 души, пише в отчета за дейността на здравната каса, докато година по-рано са били 1 267 023. В безсилието си да накара българите да се осигуряват правителството на ГЕРБ реши да пробута законодателна промяна през закона за здравното осигуряване, която да задължава хората да не могат да продават имущество или автомобили, без да докажат, че са здравно осигурени. След предупрежденията от опозицията, че това е противоконституционно ограничаване на правото за разпореждане с частна собственост, депутатите в крайна сметка отхвърлиха идеята при окончателното приемане на закона.

Тази зима чакаме два нови, по-различни от миналата година грипни вируса, алармира "24 часа". Щамовете им са включени в противогрипните ваксини тази година, съобщава Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Става дума за "Виктория" и "Уисконсин". Доминиращ обаче ще е отново пандемичният вирус на свинския грип, тъй като той обиколя света сравнително отскоро и все още намира благоприятна почва за развитие.

Перничани отново излизат на протест, след като държавата за пореден път абдикира от проблемите им и не спази гръмките си обещания за покриване на щетите от земетресението през май, алармира под глава "Дума". Говорителят на инициативния комитет Валентин Пешев покани всички бедстващи хора на протестно "пиене на кафе" днес пред сградата на Областната администрация. Недоволството на перничани избухна отново, след като стана ясно, че пари за щети под 2000 лева няма да има.

На първа страница "Телеграф" пише: Ваучер за колежанско образование с намаление от 50 процента предлага сайт за колективно пазаруване.Така при купуване на ваучер от нета колежанската тарифа излиза 500 вместо 1000 лв. За първи път сайтовете пускат подобно предложение.

Само 12 процента от заложените в бюджета за тази година 3,8 млрд. лв. от еврофондовете са платени до средата на август, отбелязва на първа страница "Труд". Това показват данните на Министерството на финансите. За седем месеца и половина Брюксел е възстановил 467,14 млн. лв. Изпратени са заявки за още 404 млн. лв. До края на юли не е постъпил нито лев по програма "Регионално развитие". Малък е делът на усвоените пари по програмата за бизнеса.

Откриването на библиотеки в моловете e eдна от мерките, които Евросъюзът предлага срещу неграмотността, отбелязва на първа страница "Сега". В 80-страничен доклад, подготвен от експертната група на високо равнище към ЕС, се цитират данните от изследването за грамотността PISA 2009 за дела на учениците със слаби резултати. В България 41 процента от 15-годишните не успяват да покрият критичния праг на грамотност по четене. По стандартите на PISA учениците под това ниво не успяват да изпълняват по-сложни задачи в областта на четенето и се справят само с най-елементарните въпроси.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар