Валутни курсове

Хороскоп

събота, 4 август 2012 г.

Благой Владимиров дарява пет милиона за онкоклиника в памет на Лиа


44-годишният Благой Павлов Владимиров е почерненият баща, пожелал да дари близо пет милиона лева за строителство на модерна онкоклиника, разкрива „Стандарт”.

15-годишната му дъщеря Лиа починала от рак, въпреки опитите на най-добрите специалисти у нас и в чужбина да я спасят.

В памет на детето си Владимиров се е зарекъл да направи огромното дарение. За жеста стана ясно от стенограмата на последното заседание на правителството.

Парите ще бъдат преведени чрез новоучредената Фондация "Лиа" на Правителствена болница "Лозенец" за изграждане на клиника по детска онкология и хематология. Предсмъртната молба на Лиа към баща й била той да направи така, че другите деца да не умират.

В писмото до директора на правителствена болница проф. Любомир Спасов бизнесменът поставил две условия - клиниката да е с разгърната застроена площ около 2500-3000 кв. м и да носи името на дъщеря му.

"Детето е лекувано в най-реномирани клиники в САЩ, но състоянието му се влошило и баща му го довел в България в терминален стадий", разказа за "Стандарт" проф. Драган Бобев, шеф на
Детската болница по онкохематология, която се намира в крило на столичната университетска болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Лиа от малка се занимавала с балет и била една от надеждите на българската школа. Въпреки болестта момиченцето не се предавало и непрекъснато повтаряло, че мечтите се следват.

Новата сграда ще приюти лекарите и пациентите на детската онкохематологична болница, уточни проф. Бобев. Той допълни, че бащата на починалото момиче живее в Атина, но често пътува до България и винаги посещава болницата, за да помага с каквото може.

Благой Владимиров купувал играчки за децата, подпомагал бедни родители, които нямат пари за нощувки, дори ги водел на обеди и вечери. Преди 3-4 г. направил цялостно реновиране на лечебницата - смяна на болнични легла, обзавеждане, закупуване на нова апаратура, обясни още проф. Бобев.

"В някакъв сайт прочетох, че фондация "Лиа" била мистериозна. Вие журналистите все търсите сензации с негативен привкус. Постъпката на този човек е продиктувана от висок морал и благородство", категоричен бе проф. Бобев.     

Министрите вече определиха екип, който ще проведе преговорите по дарението.http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар