Валутни курсове

Хороскоп

събота, 4 август 2012 г.

Преглед на печата на 4 август 2012 година


"Терористичният акт е замислен и подготвен далече от България", казва в интервю за "24 часа" Калин Георгиев, главен секретар на МВР. Той посочва, че в момента целият свят помага на България в разследването на терористичния акт на летището в Бургас. Според разследването атентаторът от Бургас не е типичният камикадзе, той по-скоро е станал жертва на своя грешка. 

От момента на извършването досега в оперативния щаб са постъпили и обработени над 1800 сигнала. Само телефонните обаждания на 112 и в различните поделения на МВР са над 200.
"Благодаря на всички хора, които ни съдействат, тъй като гражданската позиция и активност са важни елементи в борбата с тероризма", отбелязва Георгиев. Той отчита, че сигналите са помогнали за разкриването на други престъпления.

Данните сочат, че през последните седмици рязко е намалял общият брой на регистрираните престъпления. Най-сериозна е разликата в Бургаскаобласт. Там са извършени 4 пъти по-малко криминални деяния.

Няма пари за здравната профилактика, акцентира "Труд". Здравната каса е заложила пари за годишния преглед само на 40% от българите над 18 г., алармираха вчера от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Така осигурените даже да искат да отметнат задължението си, не могат да го сторят. А санкцията, ако не отидат при доктора, е месец без пациентски права. Пълен хаос е и с изследванията, нужни за влизане в болница. Те не се покриват от касата, затова джипитата се опитват да "жонглират", вземайки талони от профилактиката и за острите случаи.

Месечният юлски политически обзор на "Труд" прави анализ на състоянието на опозиционните парламентарни партии. Посочва се, че в продължение на три години БСП поддържа статута си на основен конкурент на ГЕРБ и започва да получава дивиденти от този капитал. Сега обаче е изправена пред предизвикателството да развие своята опозиционност - в ясни управленски послания. По отминалия вот на недоверие през юли ДПС застана безусловно до БСП. Вратата наляво е отворена и това е разбираемо предвид факта, че в нито една от формираните и формиращите се конфигурации вдясно не се вижда желание за сътрудничество с ДПС.

Задълбочава се тенденцията към обезличаване на СДС и превключване към орбитата на ГЕРБ. Опасностите - загубени избори, необходимост от индивидуално спасение в листите на ГЕРБ или ново разцепление. "Атака" втвърдява тона по социални и национални проблеми. Изглежда се опитва да търси сътрудничество и с други формации със сходни идеи. Все още обаче това не е достатъчно да се преодолее негативната инерция на партията от последните месеци.

Защо юли не стана "месец на Кунева", коментира "Труд". През юли бе публикуван докладът на Европейската комисия за напредъка на България, който предоставяше на Меглена Кунева нов и голям шанс да върне Европа в дневния ред на политиците и да изведе политическата конкуренция на терен, в който е силна. Също така заявената "дясна" ориентация на партията "Движение България на гражданите" насочи международните й контакти към Европейската народна партия. Налице бяха много възможности юли да се окаже "месец на Кунева". Не се случи точно така. Вместо в нападателна,тя мина в защитна позиция. Наложи й се да обяснява защо преди президентските избори е говорила против партиите, а сега сама прави такава. Новата партия се обяви против олигарсите. Но не се разбра недвусмислено кои хора са третирани като олигарси. Кунева отдели твърде много време да се обяснява, което едва ли ще й помогне нататък.

"По-важната олимпиада" е водещо заглавие в "Капитал". Коментира се каква е ползата от гонитбата на медали в съревнование с други нации, ако тя не води след себе си повече деца, които играят волейбол в квартала или карат колела с родителите си в неделя? Спортът за високи постижения е добре звучаща конструкция, която е напълно безполезна, когато не гони като резултат и увеличаването на броя на спортуващите. Според данните на Eurobarometer за физическата активност в ЕС от 2010 г. България е на последно място в Европа по спортуващите редовнои на първо място по тези, които казват, че никога не спортуват.

Масовият спорт е толкова назад в планирането, че обновяването и строенето на спортни площадки в градовете дори не беше включено в европейските програми. Няма нито ясен план как да се стимулира развитието му, нито правила кой и как го подкрепя, нито изградени стъпки за обединяване на усилията на националните и местните власти в тази посока. И въпреки това аматьорските спортни клубове никнат като гъби. Тръгват от няколко приятели в квартала и прерастват в големи, но сплотени общности чрез социалните мрежи. Със собствени средства и усилия организират състезания и събития, за които федерациите могат само да им завиждат.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар