Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 20 август 2012 г.

Преглед на печата на 20 август 2012 година


"Всеки втори търг е нагласен", акцентира "Труд". Всеки втори опит на държавата и общините да изхарчат пари от ЕС или от бюджета се оказва с нарушения. Това сочат данните на Агенцията за държавна финансова инспекция за първите 6 месеца на годината. Една от причините е, че едва 6% от обществените поръчки се проверяват предварително.

"Лошото идва после за нас, защото финансовата инспекция открива недостатъци след изпълнението и трябва да връщаме пари на Брюксел", казват от Националното сдружение на общините.

"В момента по-голямата част от чиновниците, които обявяват и възлагат обществени поръчки, са некомпетентни, или пък имат някаква изгода. Дори и последните промени в закона не променят нещата. Особено в условията на криза ситуацията става по-лоша", отбелязва Йордан Кисьов, представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

"Отваряме досиетата и на олимпийския комитет", казва в интервю за "Монитор" Евтим Костадинов, шеф на Комисията по досиетата. Той очаква в дневния ред на предстоящата сесия на Народното събрание да влязат и да бъдат гласувани на второ четене промените в частта за кредитните милионери.

"Това ще ни даде възможност не само да извършим, но и да огласим тази проверка, защото от това се вълнува обществото. Стана дума и за това парламентът да ни даде възможност и да огласим съпричастността на кредитните милионери към ДС, което в сега действащия закон не ни е позволено. Работим усилено по проверката на публични лица, участвали в изборите, и по лицата в образователната сфера. Сериозна проверка предстои на членовете на контролните и надзорните съвети на банките, на националните спортни организации, на олимпийския ни комитет, на Българския лекарски съюз, на Българския зъболекарски съюз, на БЧК", посочва Костадинов.

Над 6000 студенти са заминали да учат в Западна Европа за последната учебна година. Това отчетоха за "Монитор" от водеща посредническа фирма за образование в чужбина, позовавайки се на данни от официалните системи за прием на Англия, Дания, Швеция и др.

Бройката надвишава с около 1500 план-приема за първокурсници на Софийския университет, който тази година е 4524. Така на практика излиза,че изнасяме повече от един випуск студенти само в Западна Европа.

През последните години се увеличава броят на българските кандидат-студенти в чуждите университети с между 7% до 10%. http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар