Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 6 януари 2011 г.

Двама миньори загинаха в мина Джурково



Двама миньори са загинали при трудова злополука в рудник Джурково край Лъки в сряда вечер, съобщи пред кореспондента на Dnes.bg началникът на РУП-Асеновград Запрян Стоянов.
Сигналът за трагедията е подаден в полицията около 21,25 часа в сряда. Загинали са Славчо Асенов, на 43 години от Първомай, и Димитър Башев, на 48 години от Лъки.
По първоначални данни смъртта им е настъпила заради контузно- разкъсни рани, причинени от взрив от остатъчни материали в работните отвори на забоя.
Двамата мъже са застъпили на смяна в 16 часа. Те са започнали да разчистват и извозват руда в минна галерия. Около 20,30 часа техен колега ги е намерил мъртви.
Окръжната прокуратура Пловдив започва разследване по случая с двамата загинали миньори, съобщи говорителят на прокуратурата Гален Гаврилов.
До момента се знае, че смяната, която е работила, преди да стане трагедията, е извършвала взривни дейности. След нея са влезли двамата мъже, които са продължили взривните работи. Тогава е последвала детонация.
Разследването ще установи дали лицата, които отговарят за безопасността на труда на рудника в Джурково, не са нарушили нормативните правила за безопасност.
“По закон боравенето с взривни вещества е правно регламентирано като дейност с повишена опасност”, подчерта прокурор Гаврилов.
Директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов съобщи, че инцидентът е станал на 200 метра под земята. Разпитани са всички, които са били дежурни, и миньорите, които са били на работа.
Инспекцията по труда вече е започнала разследване на инцидента в мината.
Община Лъки ще подпомогне с по 500 лева семействата на загиналите, съобщи кметът Красимир Манов.
На извънредно заседание, проведено тази сутрин, Общинския съвет в Лъки е взел решение в града да бъде обявен двудневен траур.
При подобен инцидент през 2007 година в рудник Джурково загинаха трима души.

0 коментара

Публикуване на коментар