Валутни курсове

Хороскоп

петък, 20 юли 2012 г.

Камикадзето бил от клетка на "Хизбула", която действала у нас


Терористът камикадзе, който взриви автобус с израелски туристи в Бургас, е бил член на клетка на ливанската радикална групировка "Хизбула", която е действала в България. Това е съобщил висш американски представител, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според американското разузнаване атентаторът е бил инструктиран да атакува израелци, когато се удаде възможност. Указанията били дадени на "Хизбула" от основния й спонсор – Иран.

Двама други американски представители са потвърдили, че "Хизбула" стои зад атентата в Бургас, но са отказали повече подробности.

Според източника терористичният акт е свързан с убийството на ирански ядрени специалисти, за което Иран обвини израелски агенти – обвинение, което Израел нито потвърди, нито отрече.

"Това е око за око, зъб за зъб", казал американският представител, който е пожелал да остане анонимен, защото разследването по случая продължава.

Взривът се случи насред повишеното напрежение по повод иранската ядрена програма, за която Техеран твърди, че е за мирни цели, но Израел и Западът смятат, че прикрива разработването на ядрени оръжия.

Висш израелски представител заяви, че атаката в Бургас е част от интензивна вълна от терористични актове по света, които са дело на две различни организации – ислямската Революционна гвардия на Иран и "Хизбула".

"Те работят заедно, когато се налага, а също и поотделно", казва анонимният източник.

"Не знаем дали атентаторът е искал да се самовзриви или експлозията е станала заради "трудова злополука", посочва още той.

У камикадзето беше намерена фалшива шофьорска книжка от Мичигън, но няма индикации, че има връзка със САЩ. Все още не се знаят и неговата националност и името му, отбелязва още американският представител.

По думите му атентаторът е търсил цел в България и когато се е появила възможност, той се е възползвал.

В сряда израелските власти побързаха да обвинят Иран за атентата в България.

"Дойде време всички страни, които знаят истината, да я кажат", каза премиерът Бенямин Нетаняху на пресконференция в четвъртък.

"Иран стои зад вълната от тероризъм. Иран е най-големият износител на тероризъм в света", категоричен беше той.

"Една терористична държава не трябва да има ядрено оръжие", подчерта още Нетаняху.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар