Валутни курсове

Хороскоп

събота, 28 юли 2012 г.

Светът е Олимпиада! Нека да мечтаем заедно!




Тридесетото издание на летните олимпийски игри официално бе открито!

От днес до 12 август спортът ще завладее сърцата и домовете на милиарди хора по света. С ефектно шоу домакините от Великобритания приковаха погледите на всички.

Нека да мечтаем заедно!" - призова председателят на МОК Жак Рок непосредствено преди откриването на игрите.

Той напомни, че характерът на човека е по-важен от медалите и че спортистите са пример за младите хора. Рок апелира за борба срещу употребата на допинг.

"Ако се държите така, вие ще вдъхновите цяло поколение." - заяви главата на МОК.

Игрите бяха открити с британска лаконичност от кралица Елизабет ІІ.

Олимпийският огън беше внесен на стадиона от петкратния олимпийски шампион в академичното гребане Стив Редгрейв, който го предаде на 7 млади надежди на британския спорт, които вероятно ще представят страната на следващата Олимпиада -  - Келъм Ейърли, Джордън Дакит, Дезире Хенри, Кети Кърк, Камерън Макричи, Ейдън Рейнолдс, Адел Трейси.

Бъдещите шампиони  бяха посрещнати при олимпийския жертвеник от 7 знаменити британски олимпийци - Лин Дейвис  (скок дължина), Дънкан Гудхю (плуване), Кели Холмс (бягане на 800 м и 1500  м), Мери Питърс (петобой), Шърли Робъртсън (ветроходство), Дейли Томпсън  (десетобой), Стив Редгрейв (академично гребане).

Младите атлети заедно с легендите на британския спорт запалиха огъня в уникален жертвеник, какъвто са първи път украсява олимпийските игри. Разгоряха се множество пламъчета в десетки чашки, разположени като листчета на огромно цвете. Те постепенно се събраха в общ огън, символизиращ единството между спортистите и поколенията, единството в света, където според древната традиция враждите трябва да спрат, за да отстъпят място на достойната спортна битка.

Началото на церемонията бе белязано със звън на най-голямата хармонично настроена камбана в Европа. Честта да задейства звука имаше първият британец, спечелил колоездачната обиколка на Франция - Брадли Уигинс.

Зрителите имаха възможност да се запознаят по зрелищен начин с историята на Великобритания - на олимпийския стадион бяха представени знаменателни епизоди от миналото на страната домакин

Освен тържествената си роля в откриването кралица Елизабет II имаше и по-нестандартно участие в церемонията, режисирана от Дани Бойл.

Организаторите излъчиха клип, в който неповторимият Джеймс Бонд отиде до Бъкингамския дворец, откъдето отведе с хеликоптер височайшата особа до олимпийския стадион в Лондон.

Дубльори на двамата изпълниха каскада, при която  скочиха с парашут до центъра на спортното съоръжение. Всичко това се случи пред погледа на кралицата, която бе заела място в официалната ложа.

Музиката на Майк Олдфилд, Вангелис, Адел,  Led Zepelin звучеше в различни моменти на фееричната церемония, украсена от оригиналната хореография на световната знаменитост Акрам Кхан.

Българската делегация излезе на почетната обиколка под номер 31, а флагът ни се носеше от Йордан Йовчев. Първи, по традиция, на стадиона дефилираха гръцките спортисти, като страна, дала на света Олимпийските игри.

Церемонията завърши с пищни фойерверки под звуците на знаменита песен на Pink Floyd - „Eclipse", а абсолютният финал беше поставен от Пол Маккартни и „Hey Jude".

На летните игри ще участват над 10,000 спортисти от 204 държави.

За първи път в олимпийската история във всички отбори има жени. За първи път огънят на игрите беше запален не от един спортист, а от група олимпийци. А Лондон е първият град, който за трети път е домакин на най-голямото събитие в спортния свят.

Надеждите на България са свързани със завоюването на възможно най-много медали от Олимпиадата.

Детелин Далаклиев е първият българин, който ще защитава цветовете на страната ни.  29-годишният Далаклиев се изправя срещу Аябонга Сонджика в съботния ден.
Срещата е от 15,30 българско време.





http://news.bg

0 коментара

Публикуване на коментар