Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 3 юли 2012 г.

В Гърция вещаят още по-тежка рецесия


Още по-тежка рецесия чака Гърция от тази през настоящата година. Мрачната прогноза направи заместник-министърът на финансите Христос Стаикурас, цитиран от АФП.

"Според проучване на Центъра за икономически планирания и изследванията Кепе свиването на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие е било с 6,5 на сто, а през третото ще бъде 9,1 на сто и общо за една година 6,7 на сто, което е двойно повече от първоначално предвижданото", посочи Стаикурас.

„Ситуацията, в която се намира икономиката, продължава да бъде критична и изключително трудна. Тези цифри са обезкуражаващи“, допълни Стаикурас на конференция по растежа, организирана в Атина от британския седмичник „Икономист“.

Той припомни, че безработицата в южната ни съседка е достигнала 22 на сто през март.

През април Гръцката централна банка предвиди изостряне на рецесията, прогнозирайки, че брутния вътрешен продукт ще се свие с „близо 5 процента“ през 2012-а, а това бе повече от първоначалните очаквания (с близо 3 процента) след спад от 11 на сто през предходните две години.

За пета поредна година Гърция е в рецесия, започнала с банковата криза през 2008 година и изострила се от 2010 г.

Тогава избухна дълговата криза, принудила страната да потърси международни помощи, отпуснати й от ЕС, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар