Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 6 юни 2012 г.

Населението на България се топи с 6 души на час


Заради емиграция или смъртност населението на България намалява със 70 000-80 000 души на година, или с шест души на час, съобщи проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика.

Той посочи, че според данни от сайта на ЦРУ през май 2012 г. населението на България е 7 037 935, а според данни на Националния статистически институт у нас живеят 7 380 000 души.

Ученият оспори и данни на НСИ, според които ромите у нас са намалели с 14 процента за десет години и заяви, че при преброяването през 2011 г. само 380 000 души у нас са заявили, че са роми, но други 800 000 души не са отговорили какъв е етническият им произход.

България е единствената държава в света, в която в документите й за самоличност се вписва само гражданството, без националността, каза проф. Иванов.

Позовавайки се на тревожната статистика, учените прогнозират, че до 10 години българите няма да са мнозинство на територията на собствената си държава. Вече пета година по брой новородени българите са малцинство, припомнят експертите.

Според проф. Иванов безпътицата, в която сега се намира българското общество, се дължи на "некадърността на управлението на държавата". 80 процента от работодателите в България са с начално или със средно образование, заяви проф. Петър Иванов, цитиран от БТА.

Проф. Трендафил Митев от УНСС, който също е от Центъра за демографска политика, представи данни за населението в балканските страни в края на 19-и век и към момента.

По думите му в края на 19-и век албанците са били 3 милиона души, а сега са 10 милиона, гърците - от около 6 милиона души, сега са се увеличили на 11 милиона. Сърбите, също от 5-6 милиона души в края на 19-и век, сега вече са достигнали над 10 милиона, а румънците от около 10 милиона души - сега са 22 милиона.

В края на 19-и век турците са били 24 милиона, а сега са 55 милиона, като в Турция живеят и 20 милиона кюрди. Българите са били 6-7 милиона в края на 19-и век, а сега - след 130 години, са малко над 7 милиона души.

Това показва, че в България няма никакъв прираст на населението, коментира проф. Митев. По думите му тези данни показват, че "българската нация в демографско отношение тъпче на едно място и губим най-квалифицираните си кадри, които напускат страната".



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар