Валутни курсове

Хороскоп

събота, 18 февруари 2012 г.

Осветиха паметна плоча на Апостола


Паметна плоча на Васил Левски беше официално открита днес пред църквата "Св. Петка Самарджийска" в подлеза на ЦУМ в София. На събитието присъстваха заместник-кметът по образованието и културата Тодор Чобанов, Александър Хайтов, син на писателя Николай Хайтов, политици и граждани, предаде БТА.

Поставянето на плочата е по инициатива на фондация "Николай Хайтов". На плочата се чете надпис: „В олтара на тази църква според народната памет и редица научни данни родолюбиви българи са погребали през 1873 г. Апостола на свободата Васил Левски Йеродякон Игнатий".

Днес в цяла България с различни възпоменателни прояви се отбелязва 139-тата годишнина от обесването на Апостола на Свободата.

Президентът Росен Плевнелиев ще присъства на тържествената заря-проверка в Карлово по повод годишнината от гибелта на героя. Държавният глава ще посети и музея на Васил Левски в града. Утре от 18 ч. Плевнелиев ще участва във възпоменателната церемония пред Паметника на Апостола в столицата

Левски е най-големият идеолог организатор на българското освободително движение. На 26 декември 1872 г. Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Турският съд осъжда Апостола на смърт чрез обесване, а присъдата е изпълнена на 18-и февруари 1873 г. в околностите на София. Днес това място се намира в центъра на столицата, а признателният народ е издигнал там паметник на Апостола.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар