Валутни курсове

Хороскоп

събота, 14 януари 2012 г.

Емирът на Катар призова за чужда военна намеса в Сирия


Емирът на Катар стана първият арабски лидер, призоваващ в Сирия да бъдат изпратени военни, които да сложат край на кръвопролитията в страната.

В интервю за „60 минути" по CBS News Хамад бен Халифа аль Тани се обяви за военна намеса на арабските страни в Сирия с цел спиране на конфликтите там.

На въпрос дали одобрява интервенция на арабските страни в Сирия, шейх Хамад бин Халифа ал Тани отговори, цитиран от Ройтерс: „В подобна ситуация, за да се спрат убийствата, трябва да бъдат изпратени войски."

За пръв път арабски лидер призовава публично за военни действия в Сирия.
Емирът на Катар, който преди време беше в много близки отношения с Дамаск, е сред най-активните критици на действията на президента Башар Асад при потушаването на протестите в страната, отбелязва Ройтерс. В знак на протест Катар дори отзова посланика си от Сирия през лятото.

По данни на ООН, цитирани от БиБиСи, загиналите от началото на протестите през март са близо 5 000 души.

В петък генералният секретар на Арабската лига Набил Елараби предупреди, че Сирия е на ръба на гражданска война. Той обясни, че режимът на Асад е склонил частично на плана на организацията, който предвижда изтегляне на тежковъоръжените от улиците, започване на разговори с опозиционните лидери и допускане на правозащитници и журналисти в страната.

Мисията на Арабската лига в Сирия беше съпътствана с множество критики, предимно заради намесата на сирийското правителство. По-рано тази седмица един от наблюдателите, участвал в нея, подаде оставка. Той определи работата на мисията като фарс именно заради намесата на сирийските власти и контрола, който те са оказвали.



http://news.bg

0 коментара

Публикуване на коментар