Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 23 ноември 2011 г.

Почернени родители искат реални присъди за шофьори-убийци


Родители на загинали при катастрофи деца протестираха в София. Пред сградата на Народното събрание бяха около петдесетина опечалени.

Родителите са събрали 26 хиляди подписа, чрез които настояват за по-строги закони за шофьорите-убийци.

Нашето искане е убийците на пътя, причинили смърт на едно или повече лица в следствие на шофиране без свидетелство за правоуправление (шофьорска книжка), шофиране с превишена скорост, употреба на алкохол и/или упойващи вещества (наркотици), както и отнемащите предимството на пешеходците, да бъдат съдени за умишлено убийство, а не както към момента за неумишлено деяние, пише в подписката.

Тя е насочена и срещу бездействието на институциите при разследване на смъртни случаи, причинени при пътно-транспортни произшествия и неадекватните мерки срещу нарушителите, допълват родителите.

Родителите искат и по-строги санкции за шофьорите, убили пешеходец на пешеходна пътека.

С протестиращите се срещна бившият здравен министър, сега депутат, Евгений Желев, който коментира, че исканията им са напълно справедливи.

Събирането на подписи започна в Симеоновград на 23. 08. 2011 г. Припомняме, там  23-годишен шофьор уби шестима младежи навръх Великден.

По-късно някои от родителите се срещнаха с Искра Фидосова, председател на правната комисия, в парламента.

От ГЕРБ обещаха да затворят законодателните вратички, позволяващи на пияни шофьори, убили човек, да се измъкват.

На въпрос на News.bg дали с промените в НК ще се сложи край на присъдите от типа "Максим Стависки", тя отговори: "Силно се надявам, че ще успеем да разпишем такива текстове, които да предвидят по-високи наказания, да напишем така текстовете, че да няма възможност и вратички за институции да прилагат по различен начин закона,
защото не винаги причината се крие в него".


По думите й имаме много добри закони, с много добри текстове, но при прилагането им се използват вратички, които водят до подобни присъди.

Фидосова обясни, че през декември в парламента ще се проведе дискусия по темата, в която активно участие ще вземе и вътрешният министър Цветан Цветанов. По-строгите наказания ще влязат в промените на Наказателния кодекс. По график промените трябва да влязат в НС до март 2012, поясни председателят на правната комисия в НС.

Ще има различни наказания за шофьорите-убийци в зависимост дали са причинили катастрофа заради висока скорост, дали са употребили алкохол или дрога. Все още не е ясно с колко ще се увеличат санкциите за шофьорите-убийци.

Една от протестиращите майки - Мария, която е загубила детето си в катастрофа, изрази убеденост, че исканията на родителите ще бъдат чути.

Вярвам, че нашите искания ще бъдат чути, заяви тя. Искаме да се допуска алъш-вериш на шофорите-убийци с държавата, посочи Султана, също претърпяла тежка загуба заради катастрофа.



http://news.bg

0 коментара

Публикуване на коментар