Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 28 септември 2010 г.

Компютърен вирус тръшна иранските ядрени учени


Иран потвърди, че ядрената програма на страната е била атакувана от неизвестен компютърен вирус, съобщава „Файненшъл таймс".
По думите на Махмуд Джафари, шеф на ядрения реактор „Бушер", червеят Stuxnet е поразил само компютрите на администрацията и не са причинени щети на системата, контролираща реактора. „Екип специалисти проверява няколко компютъра с цел да бъде премахнат вируса... Главните системи не са засегнати", заяви той пред агенция ИРНА.
По информация на агенция „Мер", поне 30 хиляди компютъра в страната са били инфектирани.
По данни на специалистите по компютърна сигурност от Symantec, Stuxnet е първият модерен червей, който е в състояние да нанесе щети на инфраструктурата. Той се цели в машини, управляващи системите в електроцентрали, тръбопроводи и фабрики (т.нар SCADA системи), като използва различни „дупки" в Windows.
При инфектиране, червеят остава скрит за потребителя и тайно може да добавя свой код към инструкциите, които компютърът дава на системите от по-ниско ниво. През последната година той нанесе големи щети в цял свят.
Силното разпространение на инфекцията на иранска територия повдигна въпроса дали Stuxnet не е част от свръх секретен план на западните правителства за саботаж на ядрената програма на Техеран. Според Ашегер Зареан, председател на Агенцията за ядрена енергетика, предварително взетите мерки за сигурност са спасили „Бушер" от компютърната зараза.
Съществуват обосновани съмнения, че „прародител" на Stuxnet стои зад взрива на Транс сибирския газопровод в СССР през 1982г. Тогава компютърната система, контролираща налягането, дава погрешна инструкция и резултатът е свръхнатоварване и 3-килотонова експлозия - 1/5 от мощността на атомната бомба в Хирошима. Огненото кълбо е било ясно видимо даже от космоса.
Една от най-сериозните версии за диверсията е, че специална програма е била стартирана на главния компютър и е „поела контрола" над съоръжението.
За инцидента, станал по времето на администрацията на Роналд Рейгън, призна руски генерал, чиито думи бяха многократно опровергавани от пресата, докато ЦРУ не раз секрети част от информацията по случая през 2004г.
С развитието на Интернет стана все по-лесно за хакерите да атакуват различни военни и индустриални системи, тъй като не е необходим физически достъп. Освен това, защитите на много от SCADA системите са от преди те да бъдат свързани с Интернет, което ги прави особено уязвими.
През последните 15 години има множество случаи, когато хакери са успявали да проникнат в компютрите на важни за националната сигурност обекти. Stuxnet, обаче, е първият червей, който автоматично търси в Мрежата, атакува и извежда от строя подобни системи.

0 коментара

Публикуване на коментар