Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 28 септември 2010 г.

Сенатът призова Обама за натиск над Аббас!



Сенатът на САЩ изпрати писмо до президента Барак Обама, в което го призовава да окаже натиск над президента на Палестинската автономия Махмуд Аббас да продължи мирните преговори с Израел, съобщи АФП.
В писмото, подписано от 87 сенатори, се подчертава принципността на това, че нито един от участниците в палестинско-израелските преговори, започнали на 2 септември в САЩ, не се е отказал от тях.
Авторите на писмото изразяват увереността си, че новия етап от преговори трябва да доведе до подписването на мирно споразумение, отчитащо интересите и на двете страни, включително гарантиращо държавната сигурност на Израел.
Междувременно Махмуд Аббас заяви пред журналисти, че още не е взел решение за по-нататъшното си участие в преговорите, които са заплашени от провал заради възобновяването на строителството на еврейски селища на Западния бряг на р. Йордан.
Според палестинския лидер, най-напред той трябва да се консултира с ръководствата на ФАТАХ и ООП, след което възнамерява да се срещне с външните министри на редица арабски страни.
Предполага се, че след тази среща, която ще се състои на 4 октомври, Аббас ще вземе окончателно решение за участието си в преговорите.
По-рано палестинският президент нееднократно заявяваше, че ще ги напусне, ако Израел не продължи мораториума за строителството на Западния бряг.
Мораториумът върху строителство на еврейски селища в окупираните арабски територии беше обявен от израелското правителство през ноември миналата година и изтече на 26 септември. Въпреки исканията на палестинската администрация, подкрепяна от властите в САЩ, Израел отказа да продължи срока на мораториума.
Междувременно стана ясно, че специалният представител на американския президент за Близкия изток Джордж Мичъл в близките часове ще излети за региона във връзка с решението на Израел да възобнови строителството.

0 коментара

Публикуване на коментар