Валутни курсове

Хороскоп

неделя, 29 юли 2012 г.

Нямало да има драстичен скок на хляба


Драстичен скок на цената на хляба няма да има. Това обяви в "Неделя 150" по БНР Радослав Христов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Според него всеки продукт трябва да има реална цена.

През изминалата седмица средната цена беше 420-425 лева на тон зърно, нормално е да реагира цената на брашното и на хляба, обясни Христов.


Хората са забравили вкуса на българското месо и месни продукти, а животноводъството е на ръба на фалита, каза пък Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите.

"Ние сме в омагьосан кръг. Енергията скача, зърното скача, горивата скачат, при нас - нищо. Всички управляващи обещаха, че 2012 ще бъде година на животновъдството.

Българският потребител не консумира българско месо и чисто сирене, затова и няма как да скочи цената на месото. Вносът, който ни се налага, ни убива. Заливат евтини продукти, затова и ние изоставаме", допълни Синапов.

Той благодари на министър Найденов и правителството, че е постигнато сътрудничество с Турция да изнасяме агнета и шилета.

Във вторник Министерството на земеделието и храните ще представи своите разчети и анализи на консултативен съвето по зърното.

В началото очаквахме по-ниски добиви, но сега те се доближават до миналогодишните. Качеството на пшеницата е превъзходно, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Той обясни, че животновъдите не получават европейски субсидии въобще, като това е резултат от правителството, което е подписало договора за присъединяване.

"Той е подписан така, че европейските субсидии са единствено за единица площ, тоест няма по схемата за глава добитък. Това може да се поправи в следващия програмен период 2014 – 2020 г.", каза още Найденов.

Според министъра на този етап на финансовото състояние на държавата няма как да се намали ДДС за да се да реши проблема с увеличаващите се цени в хранителния сектор.

Стани наш фен във Facebook!!!



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар