Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 14 март 2012 г.

22 деца загинаха при катастрофа в Швейцария


28 души, от които 22 деца, загинаха в катастрофа в Швейцария, съобщава Би Би Си. Инцидентът е станал около 21.15 часа местно време (22.15 ч. - българско).

Белгийски туристически автобус е катастрофирал в тунел на пътя в швейцарския кантон Валайс, близо до границата с Италия.

Автобусът се е ударил в стената на тунела на магистрала А9 близо до  град Сиере.


В автобуса са пътували 52 души. Загинали са 22 деца и шестимата възрастни, които са ги придружавали (включително и двамата шофьори). Другите 24 деца са ранени и са откарани в болници в Лозана, Берн и други градове в Швейцария.

Децата от белгийските градове Ломел и Хевърли са се връщали вкъщи след ски ваканция във Вал д`Анивие в Швейцарските Алпи.

Учениците са от два класа на фламандско-говорящата част на Белгия.

Според белгийското външно министерство всички деца са на възраст около 12 години, а автобусът е сред трите, наети от Християнска група.

Другите два автобуса са пристигнали благополучно в Белгия.

Катастрофиралият автобусът е тръгнал от Сейнт Люк и е пътувал около половин час преди да се блъсне в тунела. Движението в тунела не е било натоварено по време на инцидента, а пътните условия са били нормални.

Полицията определя катастрофата като "безпрецедентна".

Швейцарският прокурор Оливър Елсиг каза по време на пресконференция, че автобусът е бил нов или почти нов и в него е имало предпазни колани за пътниците. По думите му в тунела, където ограничението на скоростта е 100 км/ч, автобусът първо се е ударил странично в дясната стена, след което е последвал челен сблъсък.

Около 200 спасители са работили на мястото на катастрофата. На мястото на инцидента са пристигнали 15 лекари, 30 полицаи, 60 пожарникари, 100 санитари и трима психолози.

12 линейки и 8 хеликоптера са се включили в спасителната операция.

Започнало е разследване на причините за катастрофата.

Разкрита е гореща телефонна линия за семействата на пострадалите. Очаква се много от родителите да пристигнат скоро в Швейцария.


Белгийският премиер Елио ди Рупо замина спешно за Швейцария.

Семействата на жертвите са излетели от Белгия в 13.00 часа и се очаква да пристигнат днес на летищата в Сион и в Женева, придружени от министър-председателя на Белгия Елио ди Рупо.

Част от телата на жертвите вече са транспортирани до погребалния център на площад Планта в Сион.

Белгия е изпратила още снощи екип специалисти от службата „Идентификация на жертви при бедствия" към Вътрешното министерство на страната. Белгийското министерството на външните работи изпрати два военни самолета, за да транспортират пътниците от организираната екскурзия. При необходимост може да бъде изпратен и още един Еърбъс.

„Неразбираемо е. Били са три автобуса и само един е катастрофирал без контакт с друго превозно средство", каза белгийският външен министър Дидие Рейндърс.

Белгийският посланик в Швейцария Жан Люк пристигна на мястото на катастрофата. Той, заедно с кмета на Валайс, даде пресконференция по случая.

„Тази трагедия ще удари цяла Белгия. Измеренията на инцидента са трудни за преглъщане. За момента се концентрирам върху практическите аспекти. Емоционалната страна ще дойде, когато се срещнем със семействата", каза Жан Люк.


Кметът Джак Мели изрази дълбокото си съжаление по повод инцидента. Той изказа съболезнования на семействата на загиналите и похвали спасителите, които по думите му са работили в „изключително трудни условия".


Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изпрати своите „сърдечни съболезнования и най-дълбоко съчувствие към семействата на жертвите".

В Европейския парламент днес следобед ще бъде почетена паметта на загиналите с минута мълчание.



http://news.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар