Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 6 ноември 2012 г.

Почина патриарх Максим


Българският патриарх Максим почина тази нощ между 3 и 4 часа на 98 години, съобщи БТА. Той бе настанен в правителствена болница "Лозенец" в столицата.

Новината за смъртта на патриарха на Българската православна църква потвърди Сливенският митрополит Йоаникий. Той каза, че рано тази сутрин за кончината на Негово светейшество го е уведомил главният секретар на Светия синод на БПЦ епископ Наум.

Патриарх Максим е роден на 29 октомври 1914 г. в село Орешак, Троянско, с гражданското име Марин Найденов Минков. Завършил е Софийската духовна семинария през 1935 г. През 1938  г. постъпва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". През декември 1941 г. в параклиса на Богословския факултет става монах с името Максим.

На 4 юли 1971 г. е избран от Светия синод за патриарх на БПЦ с 98 гласа "за" от 101 гласували. Според устава на БПЦ патриархът е едновременно и Софийски митрополит. За 90-ия рожден ден на патриарх Максим през 2004 г. президентът Георги Първанов му връчи орден "Стара планина" - първа степен. Отличието беше присъдено за големите му заслуги в духовния живот на българския народ, за мъдрото управление на делата на БПЦ и за 90 години от рождението му.http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар