Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 16 октомври 2012 г.

Блокът в Бургас се разтресъл като при земетресение


Всички разходи и щети, нанесени от избухналия трафопост в Бургас, ще бъдат поети от собственика на съоръжението - електроразпределителното дружество EVN, съобщи кметът на Бургас Димитър Николов.

При тежкия инцидент, станал тази нощ на ул. „Хан Крум“ 11, няма жертви. Един мъж е с леки наранявания, няма опасност за живота му. Жителите на блока са евакуирани.

400 киловолтампера е бил трафопостът, който е избухнал. Той се намира в жилищната сграда и е допустим по Закона за устройство на територията. Съоръжението с високо напрежение се намира на партерния етаж на блока.

Около 1.00 часа е получено първото обаждане за спряно електричество в жилищния район. Дежурният от EVN е пристигнал и е подменил предпазителя, обясни кметът. Вероятна повреда в трафопоста е причина за мощния взрив.

Към три часа през нощта е избухнал взривът. 

От взривната вълна са обърнати микробус и лек автомобил. В жилищния блок са разрушени подове и стени на апартаменти, изпочупени са прозорци. Два магазина, намиращи се в жилищната сграда, в която избухна
взривът, са напълно разрушени.

Жители разказаха за БТА, че след полунощ спира електрозахранването им. Аварийни екипи идват на място, за да отстранят повредата. Около 2.50 часа трафопостът започва да дими и събужда хората с гъст задушлив дим.

Това е причина хората да напуснат жилищата си минути преди мощния взрив. След взрива в сградата избухва и пожар. 

Живеещи в сградата разказаха, че блокът се разтресъл като при земетресение. В първия момент не можели да реагират заради шока.

В апартамента над трафопоста живее семейство с две деца. Те също са спасени. Един мъж е леко пострадал и няма опасност за живота му.

През март месец тази година е правен ремонт на трафопоста и ще бъде направена проверка за това какво е извършено по него, съобщи още кметът на Бургас Димитър Николов.

Общинска комисия ще разследва причините за взрива.

Хората ще бъдат настанени във временни жилища, ако има риск за живота им. Една жена е настанена в хотел, защото не може да си ползва апартамента.

Кметът на Бургас съобщи, че ще разпореди да се направят проверки в жилищните блокове, където има трафопостове.

Все още няма яснота каква е причината за взрива. Най-важното нещо сега е да се промени Законът за устройство на територията и да се забрани монтирането на такива трафопостове в жилищни сгради, смята Николов.

Временно ще разрешим в градинката срещу разрушения жилищен блок да бъде монтиран трафопост, за да бъдат снабдени околните сгради с ток. Досега е нямало проблеми с избухналия трафопост, заяви кметът на Бургас. По-късно от EVN изпратиха официално съобщение, в което посочват, че компанията е готова да заплати произтичащите от аварията съответни щети, в случай че отговорността на дружеството бъде установена в следствие на проведените огледи и получени експертни оценки.

По повод на появилите се съмнения в адекватността на един от техниците на дружеството, който през нощта се е отзовал на същия адрес по сигнал за прекъснато електрозахранване и е отстранил повредата, дружеството заявява категорично на базата на направените кръвни проби, че и двамата техници от екипа не са употребявали никакви алкохолни или упойващи вещества.

Аварийният екип на компанията е реагирал своевременно на подадените сигнали и е действал в съответствие с вътрешните правила на дружеството при подобни ситуации като са спазили всички изисквания, съобщават от дружеството.

Трафопостът се намира в сградата от 60-те години на миналия век. Само за 2012 г. в съоръжението са извършени 3 специализирани инспекции, а през март 2012 г. е било изцяло подновено, уточняват от EVN.

Още по темата:

0 коментара

Публикуване на коментар