Валутни курсове

Хороскоп

събота, 25 август 2012 г.

Преглед на печата на 25 август 2012 година


"Хубаво ли е да си ром във Франция", пише вестник "24 часа" в своя анализ. Който във Франция назначава роми на работа, ще получи частична данъчна амнистия. Така французите ще се опитат да намерят решение на проблемите с ромската инвазия от гетата в България и Румъния.

Идеята на французите бе посрещната с подигравки и недоумение в България. Работа на ромите не може да се намери. Но не защото те не искат да се трудят, а защото не могат. И за най-простия занаят се изискват някакви умения. Тези умения не се предават по ДНК, иска се обучение. Дали държавата сама, дали с помощта на бизнеса, но нуждата от осигуряване на квалификация е огромна. Образованието ни е странно елитарно. Професионална  квалификация се получава или в специализирани училища, или в университетите. За десетките хиляди и българи, и роми, които не са завършили нито техникум, нито университет, няма предвидени задължителни обучения. Така на пазара на труда не се появяват цели поколения, които де факто не умеят нищо. За да разбереш дали някой иска да работи, трябва първо да му дадеш шанс. В България политиките за ромите не правят това.

Този септември няма да бъде като другите от 2009 г. насам, които ГЕРБ-ерите преживяха като управляващи, коментира "Труд". ГЕРБ е млада партия, свикнали са да ги обича народът. Но само след една седмица ще се сблъска с действителността. Цените на храните и на горивата ще задават ритъма. Поведението на управляващите в момента не показва, че те разбират ситуацията.

Те се държат като коментатори на събитията, а не като екип, който задава посоката им. Опозицията вече иззема инициативата. Направи го най-голямата партия извън властта - БСП.

С подписката за свикване на референдум за и против АЕЦ "Белене" и ядрената енергия. ГЕРБ би могла да спечели тази офанзива с помощта на десницата, но засега от управляващата партия не са показали, че умеят да печелят съюзници.

Три месеца не стигнаха на държавата да се задейства след земетресението на 22 май в Перник, коментира "Сега". Вместо това хората в миньорския град бяха подложени на всички бюрократични  издевателства, на които са способни чиновниците. Вътрешният министър Цветан Цветанов обеща: "Държавата няма да ви остави." Случи се обаче нещо друго. Три месеца по-късно държавата е превела помощи на едва 63 собственици, чиито домове са пострадали от природното бедствие. В същото време молбите за помощ са над 8500. 3500 молби чакат решение на Междуведомствената комисия за възстановяване. За три месеца там са разгледали едва 288 молби, от които са одобрили само 63. Около 6000 души получиха по 325 лв. еднократна социална помощ - незначително малко на фона на щедрите обещания.

Винаги съм бил много честен с българите", казва в интервю за "Новинар" посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. "Моята цел никога не е била да се намесвам във вътрешните работи на страната. Надявам се, че моите мнения и коментари са предизвиквали продуктивни дискусии. Мога само да повдигам въпроси и да стимулирам дискусии и това е и част от работата ми. Винаги съм бил много честен с българите", уверява Уорлик.http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар