Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 19 юли 2012 г.

България е новата мишена на терористите!


Руски издания коментират експлозията в Бургас, отнела живота на израелски туристи - "един от най-шумните атентати в най-новата история на България", отбелязва "Росийская газета".

"Комсомолская правда" определя първата реакция в България като "обърканост и страх". "Лайтмотивът на всички местни новини" според вестника е превръщането на страната ни в "нова мишена за терористите", а "основната тема за разговор с роднини и познати" - "Чу ли за летището? Ужасна работа!".

"Хората в България не са готови да приемат новата, "терористична" реалност. Нищо не предразполага към подобни нагласи. Животът върви твърде плавно, твърде благодатна е земята, твърде галещи - слънцето и морето. Суровата правда на днешния свят, живеещ понякога на ръба на самоунищожението, досега бе нещо далечно за българите. Днес те може да се събудят в едно различно измерение. Тогава ще се наложи цялата страна отново да се учи да живее", предрича "Комсомолская правда".

Руското посолство в България и консулството на Русия във Варна не потвърдиха съобщенията за пострадали при атентата в Бургас граждани на федерацията, напомня "Комерсант".

"Това е провокация или нечия грешка. По последни данни никакви руски граждани не са търсили помощ в бургаски болници, не е имало граждани на Русия и сред пътувалите в автобуса", цитира изданието генералния консул на Руската федерация във Варна Сергей Семьонов, говорил пред РИА Новости.

Според Семьонов почетният консул на Русия в Бургас Тонко Фокев също не потвърдил новината за пострадали хора от Русия.

"Израел обвини за атентата в България Иран и Хизбула", припомня в заглавие "Известия" изявления на израелски държавници. Експерти от еврейската държава изтъкват приликата в използвания метод между атаката в Бургас и "несполучливия терористичен акт в Кипър, когато бе арестуван представител на Хизбула", разказва кореспондент на радио "Комерсант ФМ" в Израел, цитиран от едноименния всекидневник.

Според местни аналитици атентаторите са избрали България, тъй като израелските туристи са се насочили към страната ни "след развалянето на отношенията с Египет и пълното им разваляне с Турция". "Второ, организаторите най-вероятно са избирали най-слабото звено. Спрели са се на България. Трудно е да посочим защо", забелязва репортерът.

"Израелските служби заявяват, че през януари са се опитвали да се свържат с българските власти и да ги информират, че имат данни за подготвяни терористични атентати на българска територия. Българите обаче отричат да са получили подобни писма.

Специалният съвет, който следи терористичната дейност в съседните държави, редовно предупреждава израелците къде не се препоръчва да пътуват. България нито веднъж не е била директно спомената в този списък напоследък", добавя журналистът, цитиран в "Комерсант".

"Израелски медии съобщиха в началото на януари, че властите се страхуват от атентати срещу израелци в България (. . .) Според съобщенията властите на Израел са помолили българските сили за сигурност да вземат допълнителни мерки за защита на израелските туристи", пише "Московский комсомолец".

"Българското правителство обаче остави без внимание молбата на израелските власти. В българското Външно заявиха, че не са получавали официални искания, значи нямат намерение да се оправят с терористичната заплаха", твърди вестникът.

Точно преди 18 години Хизбула взриви Еврейския център в Буенос Айрес. Атентатът от 18 юли 1994 г. взе 86 жертви, припомня "Московский комсомолец".

Терористите явно демонстрират сила или пък се опитват да дестабилизират още повече бездруго сложната ситуация в Близкия изток, пише "Биржевой лидер".

Бургаският атентат "може би е опит за въздействие върху Израел, който се държи настрана от събитията около Сирия, тъй като няма особен интерес да падне режимът на Асад. И някакви сили в стремеж да въвлекат Израел в този конфликт специално са избрали тази дата за атентата. За да хвърлят сянка върху Иран и неговия приятел Сирия", се казва в материала.

"Експлозията в Бургас е страшен удар по туризма в България", който е "сред най-доходоносните икономически сфери във всяка държава", подчертава изданието. "Инвеститорите на всички пазари" смятат според него атентатите за "непоправим форсмажор", тъй че сегашната атака може да удари със същата сила и българския пазар на недвижими имоти.

(БТА)



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар