Валутни курсове

Хороскоп

неделя, 29 юли 2012 г.

Новите цени втрещяват хората, ще има протести


Около 600 000 домакинства у нас живеят с доход от под 205 лева на човек, което е на прага на оцеляването.

Това алармира в предаването „Неделя 150” президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Домакинствата, които имат възможност да живеят сравнително добре по българските стандарти и разполагат с около 550 лева на месец, са намалели с 1,5% за 3 месеца, допълни той.

Според него новите цени втрещяват хората, заражда се напрежение и ако не бъдат взети мерки може да се очакват протести.

Димитров е на мнение, че трябва да бъдат предвидени добавки за пенсионерите. Еднократна помощ в размер от 20 до 50 лева ще струва около 60 млн. лева на бюджета, сочат сметките на КНСБ.

Второто нещо, което трябва да се направи през есента е да се промени гарантираният минимален доход. Възможно е да се увеличи с размера на увеличението на тока. Искаме, освен към енергийната помощ, това да се отрази и към всички видове обезщетения и помощи, които държавата дава на социално слабите, допълни Пламен Димитров.

Той алармира още, че учителските заплати отново са паднали под средните за страната. За да бъдат повишени с 20-30 лева ще са необходими 15 милиона лева.

Президентът на КНСБ напомни отново за идеята на синдиката в Народното събрание да се създаде Парламентарна комисия за контрол на ДКЕВР.

Не може да има безконтролна институция, която е независима от всички и да определя ключови цени по непрозрачен начин, смята Димитров.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар