Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 26 юли 2012 г.

Кабинетът "Борисов" оцеля отново


Правителството на Бойко Борисов оцеля и при четвъртия вот на недоверие. При гласуването в парламента 136 депутати подкрепиха кабинета, 72 бяха против, а двама независими се въздържаха.

Вотът на недоверие беше поискан от народни представители от БСП, ДПС и независими заради "провал на политиката в областта на правосъдието и вътрешните работи".
Искането беше внесено в парламента след последния критичен доклад на Брюксел за страната ни.

Правителството подкрепиха депутатите от ГЕРБ и независими. "За" вота гласуваха вносителите от Коалиция за България и ДПС и един независими. Синята коалиция и "Атака" не участваха в гласуването. В пленарна зала бяха вицепремиерът Цветан Цветанов и министрите Диана Ковачева, Николай Младенов, Лиляна Павлова, Аню Ангелов.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев заяви, обяснявайки отрицателния си вот, че, когато някой иска смяна на политиката и на управлението, трябва да предлага и алтернатива. Кой показа алтернатива, имахте ли министър, който да работи срещу престъпността през последните 20 години, попита Велчев опозицията.
Вашите министри създадоха престъпността, последните 10 години имахте министри, които не изтрезняваха, заяви той.
За пореден път се доказа, че този вот на недоверие беше безсмислен, коментира в кулоарите на парламента вицепремиерът Цветан Цветанов.  Доволен съм от резултата, посочи Цветанов. На въпрос къде е премиерът Бойко Борисов, Цветанов отговори, че той е на  работното си място.
Първият вот на недоверие към кабинета "Борисов" беше неуспешен и е от октомври 2010 г. Той беше по инициатива на БСП и ДПС заради политиката в сферата на здравеопазването.

Вторият, също неуспешен, опит за парламентарно бламиране на правителството на премиера Бойко Борисов, беше заради неуспеха на антикризисната политика. Той беше през юни 2011 г. и отново внесен от Коалиция за България и ДПС.

Месец след това - през юли миналата година, беше иницииран и третият, отново не минал вот на недоверие, за "провал на политиката по вътрешна сигурност и обществен ред, провалено членство в Шенген, полицейщина и нарушаване на основни човешки права". Той отново беше на Коалиция за България и ДПС.

В началото на април т.г. Коалиция за България и "Атака" внесоха искане за вот на недоверие към правителството заради спиране на проекта за АЕЦ"Белене" и провалената енергийна политика на България. По-късно съвносителите от "Атака" оттеглиха подписите си и така подписката беше анулирана, а вотът не се състоя.

В началото на миналата година мнозинството даде подкрепата си за управлението на ГЕРБ при гласуването на поискания от самия министър-председател Борисов вот на доверие.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар