Валутни курсове

Хороскоп

понеделник, 16 юли 2012 г.

Гърция да последва примера на България с плоския данък!


"Мерки за драстични икономии в Гърция? Сигурно, а пък на остров Миконос вали сняг!" - така бизнес изданието "Форбс" е озаглавило статия, посветена на мерките за икономии в Гърция, от която става ясно, че в последно време не може да се говори за икономии в тази страна.

В периода януари-май на настоящата година правителството е имало приходи от 18,173 милиарда евро, а е похарчило 29,243 милиарда евро. За сравнение за същия период на 2011 г. правителството е имало приходи от 18,358 милиарда евро и е похарчило 27,747 милиарда евро. Съпоставки се правят и с приходите и разходите за същия период през 2010 г. и 2009 г. и данните показват, че в периода януари-май на 2012 г. гръцкото правителство е похарчило много повече пари в сравнение с периода от 2011 г., 2010 г. и 2009 г.

Що се касае до доходите от данъци, то те са малко, въпреки че данъците непрестанно се увеличават. През периода януари-май 2012 г. приходите от данъците са по-малко отколкото през същия период на 2009 г. и 2010 г., преди големия лов на нередовни данъкоплатци.

В условия на строги икономии централната власт харчи все повече. Икономиката пък се свива. Би трябвало свиването да идва от намаляване на това харчене. Гърция е в петата година на рецесията и с 6,9 процента намаляване на БВП през 2011 г. Но това свиване не идва както се вижда от намаляването на разходите на централната власт. Свиването на икономиката идва отчасти от икономическата несигурност, но е и ефект от повишаването на данъците в и без това обременения от високи данъци частен сектор.

Резултатът от всичко това е, че 6000 компании вече са изнесли бизнеса си в съседна България, посочва изданието и подчертава какви са предимствата на България в очите на гръцките бизнесмени, а именно плосък данък от 10 процента върху доходите и 10-процентен корпоративен данък, ДДС от 20 процента, който е под 23-те процента ДДС в Гърция, както и валута обвързана с еврото.

Изданието препоръчва на Гърция да последва българския пример и да въведе плоска данъчна система сега, защото когато България го е направила, приходите от данъци са се повишили с 5,24 процента в първата година. Това е много повече, отколкото Гърция успя да събере от всички мерки за повишаване на данъците.

След като последва този пример, правителството трябва да ореже драматично разходите и така ще получи икономии, съчетани с растеж - същата стратегия, използвана от Роналд Рейгън и Маргарет Тачър през 80-те години.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар