Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 5 юли 2012 г.

Преглед на печата на 5 юли 2012 година


Доходите на българина трудно скоро ще достигнат средноевропейските. Това стана ясно от изказване на финансовия министър Симеон Дянков, предава думите на вицепремиера "Труд". В момента българинът взима средно 45% от заплатата на европееца. Това значи, че в продължение на три години кабинетът "Борисов" е придвижил страната напред с едва 3%, т. е. с по 1% на година.

Дянков призна, че стъпката е плаха и е нормално тя да бъде 3% на година, за да успее страната да догони другите в ЕС за 7-8 г. Министърът обаче не даде обяснение защо правителството не успя да отбележи почти никакъв напредък в изравняването на българските доходи с тези на средния европеец.

"Печатна грешка вдигнала цената на тока", пише на първа страница "Монитор". Гафът е заложен в закон на Тройната коалиция, уточни на 4 юли министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Министърът е категоричен, че не е необходимо да се иска оставката на шефа на ДКЕВР - Ангел Семерджиев заради грешната му преценка за процентите, с които ще скочи тарифата за тока, защото е работил по данните, които са му предоставени. Постоянна комисия в НС ще контролира дейността на енергийния регулатор, по предложение на премиера
Бойко Борисов, направено по време на заседание на МС.

"Оставка" скандираха недоволни от цените на тока пред МС, отразява протеста "Дума", който бе под наслов "Цените скачат, властта пада". Вместо да даде отговор, Борисов прати в НС министър Добрев с идея парламентарна комисия да контролира ДКЕВР. Протестиращите пееха възрожденски песни и носеха плакати с надписи: "ГЕРБ, ще ви удари ток на изборите", "Бойко, ти си милиардер, народът не е", "Държавата гние, проблемът сте вие", "Бойко Борисов - обикновен крадец", "Не министерски кресла, електрически стол за вас!" и др. В интервю за "24 часа" Делян Добрев съобщава, че към септември "може би ще получим 11% по-евтин газ".

"Властта хвърли и пожарна танк в битката с огъня", съобщава "Сега". На четвъртия ден от бедствието на Витоша хаосът с гасенето пак не бе избегнат, след като пламъците вече обхванаха жива гора, властта реши да изпрати танк, преоборудван за гасене на пожари. Танкът носи до 10 тона вода, като освен да гаси има и възможност да прави просеки с широчина 4-6 метра.
Не е ясно защо институциите се сетиха чак сега за тази техника. Около 490 души спасяват планината. Шефът на пожарната старши комисар Никола Николов обясни, че хеликоптерите ще влязат в действие след 14 часа, тъй като тогава температурите са най-високи и се очаква да се появи вятър.

Темата на "Труд" отразява позициите и становищата на различните институции, обвързани с потушаването на пожара. "Гасенето - адски хаос", е водещото заглавие на вестника.
Доброволци, военни и кметът на София - Йорданка Фандъкова - критикуват пожарната. "Пожарникарите не са свикнали да работят с доброволци", констатира тя. Няма добра организация, липсва координация. Според премиера "Гасенето е наука. Огнеборците се справят перфектно".

"Гражданското неподчинение победи и във Варна", пише "Сега". Втори голям успех в рамките на две седмици постигнаха протестите, преминали в гражданско неподчинение. След като блокадата на Орлов мост спря поправките в закона за горите, варненци принудиха общинския съвет да се откаже от предвиденото застрояване на Морската градина.

Ситуацията във Варна се разви по идентичен начин със столицата - гражданите блокираха възлово кръстовище, ГЕРБ се стресна.

На икономическите си страници вестникът уточнява, че 24 часа преди изтичането на крайния срок за закупуване на документи за участие в конкурса за приватизация на "БДЖ-Товарни превози" са ясни три субекта с интерес към дружеството. Документи са купили: консултантската компания "Ърнст енд Янг" от името на базираната в град Острава, Чехия, логистична компания "Адвансд уърлд транспорт", румънската"Груп Феровиар Ромън" и адвокат Петко Илчев. Пълна мистерия е за кого работи юристът. По неофициална информация той представлява интересите на руската Внешторгбанк и българската Корпоративна търговска банка на Цветан Василев.
Официално потвърждение за това обаче няма.

Разбита е най-мощната хакерска групировка в България, съобщиха от пресцентъра на МВР. Тя атакувала над 500 сайта в цял свят. Групата компрометирала услугите на ред големи финансови и интернет компании. Членовете й се занимавали с нерегламентиран достъп до компютърни системи, като намирали пролуки в правителствени и неправителствени сайтове.

"Месото и останалите храни поскъпват през септември", прогнозира за "Новинар" Кирил Вътев, управител на фирма "Тандем". "От много години у нас продължава абсурдът промишленият ток да е по-скъп от този за бита. Това прави всички стоки и продукти по-скъпи и тази цена се плаща от потребителите. Затова поредното оскъпяване на електроенергията няма как да не се отрази и върху цената на произвежданите продукти, защото то увеличава разходите за тяхното произвеждане. Конкретно за месопреработката, токът не е сред най-високите разходи, но не е и без значение - от септември нататък скокът щее неизбежен - месото, както и всички други храни ще са по-скъпи".

Правителството храни електронните медии с милиони.Огромните суми по оперативни
програми, които министерствата наливат в радиа и телевизии, размиват границите между журналистика и пиар. Това показват справките на ведомствата, предоставени на парламента в отговор на питания на депутати от БСП и "Атака". И макар средствата да са най-често по европейски оперативни програми, създават опасни връзки между властта и медиите и повдигат въпроса за журналистическата безпристрастност, коментира "Сега".

България постоянно отчита забавяне по усвояване на европейските средства. С едно изключение - т.нар. комуникационни пари винаги са раздадени 100 %. Това финансиране също би трябвало да се отпуска след конкурс,но Законът за обществените поръчки допуска изключение единствено за електронните медии, които могат да получават средствата пряко чрез т.нар. закупуване на програмно време.

Санирането в Румъния е бизнес,а у нас - бюрокрация и далавера. Това твърди анализът на "Сега". На едното място се работи с помощта на властите, на другото - властите подпират "правилните фирми" за сметка на гражданите. Обновяването на сградите се прави цялостно - от покрива до основите. Който е ходил в Букурещ, несъмнено е бил впечатлен от свежите цветове, еднаквата дограма и балкони на сгради. Освен че започнаха със 7 години по-късно от румънците санирането на старите си блокове, българите - макар и по-бедни, ще заплащат операцията много по-скъпо.

Българските собственици ще трябва да покриват 50% от разходите (напоследък се обещава този дял да падне до 30%), докато в Румъния - в зависимост от града личното участие варира от 0% до 20%. За сметка на това обаче, неспособността или нежеланието на управляващите да осигурят по-изгодни финансови условия и подготвяното поредно източване на пари от гражданите към банки и фирми, се представя като благодеяние и успех."

"Труд" съобщава, че органът, контролиращ цените на лекарствата няма да е комисия, а национален съвет, и няма да е в София, а в Плевен. Министър Дянков, в качеството си на ръководител на Съвета за административна реформа, на вчерашното заседание на МС - на практика е блокирал Закона за лекарствата на здравния министър Десислава Атанасова. Ежедневникът отразява и друго предложение за промяна в лекарствения закон - ще има и брокер в търговията с медикаментите. А от началото на годината са установени 18 случая, в които неправоспособни лица са продавали лекарства в аптеките - митничари, инженери, зеленчукопродавачи.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар