Валутни курсове

Хороскоп

петък, 20 юли 2012 г.

Преглед на печата на 20 юли 2012 година


"Дори атентатът не накара кабинета да признае грешки в сигурността". Така на първа страница коментира "Сега" ситуацията през последните дни в България. Управляващите тотално се оплетоха в обясненията защо не е имало засилени мерк иза сигурност по отношение на израелските туристи у нас, въпреки че през последната година е имало многократни сигнали за възможни атентати, пише вестника.

В интервю в същото издание бившият шеф на НСС и общински съветник от ДСБ Атанас Атанасов прави някои основни изводи за атентата: "На първо място, известно е, че гражданите на Израел са мишена навсякъде по света и би следвало да има специално отношение към тяхното присъствие, където и да било.

На второ място обаче, за пръв път от много години насам се извършва терористичен акт на наша територия и всички факти сочат, че този акт е извършен от някоя ислямистка групировка. И тук възниква въпросът: какво се е случило, че една такава терористична организация е взела решение да извърши терористичен акт на наша територия? Абсолютно несериозни са твърденията на различни експерти, че това можело да се случи навсякъде по света. Не, такъв тип атентат се прави целенасочено, той е знаков", категоричен е Атанасов.

Експертът смята, че може би става въпрос за много "тежък политически гаф, който сме допуснали във външнополитическите си отношения някъде,за да предизвикаме такъв ефект". "Дали тежко прогнилата ни от корупционни схеми държавна система е допуснала някой да продава оръжие, където не трябва, заради големи печалби? Дали сме проявили някъде самоинициатива и сме се изхвърлили като много лоялен съюзник? Не знам каква е точно причината. Но това е същественият въпрос. Разследването, детайлите - това е криминалната част. Основният въпрос е какво направи българското правителство, за да предизвика този гняв срещу България", допълва още Атанасов. Основната тема на анализите в "Сега" също е свързана с атентата. Изданието се опитва да отговори на въпросите: "Хизбула" ли стои зад атентата в Бургас?" и "Ще отвърне ли Израел веднага?"

"Системата за сигурност бе пробит", отразява на първа страница "Дума". "На практика имаме акт, който е насочен, първо,срещу Израел и евреите и, второ, срещу България, тъй като неминуемо ще има много последствия и за двете страни", заявява в интервю за всекидневника Йосиф Меламед, главен секретар на еврейската организация "Шалом". В друго интервю Ангел Найденов, зам.-председател на ПГ на левицата, обобщава, че случилите се събития от последните дни правят присъединяването на България към Шенгенското пространство далечен мираж. Атентатът коментира за "Дума" и експертът в областта на разузнаването Бончо Асенов. "Очевидно сега, след като дойде в нашата къща това явление, трябва бързо да намерим допълнителни мерки. Засилване на връзките с чуждите специални служби, защото ние сами няма да можем да се справим. Трябва да поддържаме в това отношение много повече контакти, отколкото досега", категоричен е Асенов.

 "Труд" пише, че спецслужбите работят по три основни версии за терористичния акт. Атентатът е извършен от "Хизбула" в съюз с Иран, заявява пред изданието израелският външен министърАвигдор Либерман. Доскорошният шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров обаче смята, че зад атентата може да стои "Ал Каида". Не било изключено и бомбата за туристите да е била подготвена от турски терористи - ответен удар за убитите 9 души при акция на спецслужбите на Израел на 31май 2011 година, уточнява под глава "Труд".

В интервю за вестника президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси подчертава, че държавите не трябва да подценяват сигналите за опасност, които идват от правителствени или медийни източници. "Когато преди половин година получихме такъв сигнал от Израел, този сигнал бе брутално пренебрегнат от министър-председателя. Той неутрализира предупреждението с обяснението, че тъй като у нас имало много араби, които произвеждат дюнери, ние сме застраховани от терористични актове", припомня Паси. По думите му тероризмът по света трябва да се бори с координирани усилия. В това отношение могат да бъдат направени три основни извода. "На първа място, всяка страна-членка на НАТО, е естествено в такава ситуация да се обърне към съюзниците си и да поиска подкрепа... както за разкриването на конкретния случай, така и за набелязването на конкретни превантивни мерки", съветва Паси.

Второ, ЕС трябва да си вземе много голяма поука. "И да пристъпи час по-скоро към създаването на обща европейска политика за отбрана, която в края на краищата би трябвало да се отнася и до тероризма", допълва още Паси. Според председателя на Атлантическия клуб Западът в лицето на ЕС, НАТО и ОССЕ трябва да протегне ръка към Израел и да отправи покана за ускорени преговори за сближаване.

На първа страница "24 часа" пише по темата: Почти 1000 ливанци, влезли в България през последните 30 дни, са подложени на тотални проверки вече второ денонощие, за да бъдат открити съучастниците на камикадзето. Най-вероятно двама души от проверяваните са организирали атентата срещу туристите от Тел Авив според работната версия на българските и израелските спецслужби. На вътрешна страница "24 часа" помества интервю с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. В отговор на въпрос свързан с извършителя на атентата, той уточнява:

"Периодът на пребиваване на камикадзето в България е не по-малъкот 4 и не по-дълъг от 7 дни. Имаме вече определени насоки за престоя му в този период." Цветанов коментира още и полученият преди време сигнал за вероятен атентат. "Информацията, която беше пусната през януари не съответства и няма никаква връзка с това, което се случи на летището в Бургас", твърди вътрешният министър. В друго интервю за "24 часа" Паси подчертава още веднъж, че министър-председателят е подценил този сигнал.

Камикадзето, което потопи в кръв летище Сарафово и разплака Израел и България, не е бил сам. Поне трима чужденци са участвали заедно с него в атентата. Това информира на първа страница "Стандарт". Разследващи работят по версията, че терористът е взривен дистанционно. "Монитор" анонсира под глава,че камикадзето е влязло у нас от Румъния.

Пред "Стандарт" Каанан Липшиц, бивш служител на Израелското военно разузнаване, допълва: "Ако приемем, че зад атентата стои държава или организация, наподобяваща "Хизбула", България е идеалната страна таргет. Относително неопитна в международния тероризъм, води прозападна и произраелска политика, не е мощна икономически и влиятелна политически, с еврейска общност и дори израелско присъствие. Нека ви запозная и с анализа на Рон Бен Ишай, коментатор по въпросите на сигурността от вестник "Идьот Ахронот": "Анализът на експлозива ще позволи да се направят по-точни заключения, но това напомня механизма в работата на "Хизбула" в тяхната терористична дейност или "Къдс Форс" на Иранската революционна гвардия". Поради сложността на ситуацията в Близкия изток, отговорът на израелското правителство няма да бъде веднага, а след сериозно обсъждане. Трябва да се вземе под внимание и атомната заплаха от Иран."

За "Капитал Daily" Боаз Ганор, експерт по контратероризъм, анализира: "Отговорността за сигурността на туристите лежи на първо място и преди всичко на раменете на българите в този конкретен случай. Изглежда, е провал и на разузнаването, нямаше предупреждение, идващо от службите, доколкото знам. Охраната също се провали, тъй като е нямало никакви мерки за сигурност, когато пътниците са напуснали терминала."

Водещият акцент от инцидента за "Телеграф" е разказ на очевидец: "Някакъв мъж дойде от нищото и изведнъж скочи върху нас." С тези думи 52-годишната служителка на туроператорската фирма Диана опитва да обясни какво й се е случило на летище Сарафово в Бургас.

"Новинар" се включва по темата с информацията, че службите от цял свят ще помагат на българските разследващи да открият виновниците за убийствения атентат. "България вече не е застрахована срещу атентати", категорично заявява пред "Новинар" Иван Бояджиев, експерт по сигурността и превенция на тероризма.

Според него дори след атентата Българите няма да станат по-дисциплинирани. "Българинът има специална нагласа по тези въпроси. Аз много обичам родината си и народа си, малко съм националист в най-хубавия смисъл на думата, но ние сме си такива за съжаление. Тридесет и пет години в моята работа се сблъсквам с това българско недоверие, неверие и скептицизъм. Тук всичко е наопаки. Щом е казала държавата, няма така да бъде", споделя Бояджиев.

Различна тема в пресата на 20 юли е изявлението на Ролф Шлотерер, автор на концепцията БОРКОР. В интервю за "Капитал Daily", той заявява, че "Стандартите за качество ще дадат измерими резултати срещу корупцията". По думите му корупцията в България е много специфична както по отношение на структурата, така и по отношение на историческото й развитие.

"Тя съществува на всички нива и нейните мрежи извън държавната администрация оказват въздействие върху работата на тази администрация. Особеното в България е това, че всеки смята себе си за компетентен по въпросите на корупцията. Всъщност тук се смесват недостатъчната или грешната информацияс истината. Когато искаме да бъдем сигурни за достоверността на информацията, която получаваме,трябва да можем да разделяме фактите от създадените представи", казва още Шлотерер.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар