Валутни курсове

Хороскоп

четвъртък, 12 юли 2012 г.

Преглед на печата на 12 юли 2012 година


Политиците в търсене на поредната вълна за сърфиране, коментира в. "Сега". В предстоящата предизборна кампания вълната за яхане се нарича партия "Движение България на гражданите" с лидер Меглена Кунева. Тя се опитва да спечели избирателите, представяйки се за нещо ново и невиждано. Около нея вече се групират различни стари муцуни, които по една или друга причина очевидно смятат, че досега не са получили реализацията, която заслужават. 
Твърде спорно е твърдението, че Кунева, която беше министър и еврокомисар, е ново лице. Така или иначе е налице опитът да бъде представена в нова опаковка. Но е факт, че досега тя не е била политически лидер и се представя в ново амплоа.
 
Доколко т.нар. вълни в българската политика са реално явление и доколко са просто термин, въведен от социолози и журналисти за улеснение, е дискусионно. Всеки политик би трябвало да си зададе въпроса дали е уместно и разумно да подценява българските избиратели, приемайки ги за хора, които на всеки вот очакват месия, който да предизвика поредната обществена вълна от ирационални очаквания, пише изданието. 
 
"Учебникът като PR", коментира "Стандарт". Че българските учебници са скучни, тромави и претъпкани с ненужна информация, не е тайна за никого. Новото е, че от догодина стават и политически коректни.
 
Просветното министерство реши с един замах под мотото на актуализацията да вкара в него последните няколко правителства, та чак до действащото в момента. При това поименно - най-новите персонажи в помагалата на гимназистите се казват Бойко Борисов, Росен Плевнелиев и Кристалина Георгиева. С което самите управляващи си направиха мечешка услуга, качвайки премиера и президента "на шейната" и подкарвайки я по още по-тънък лед. 
 
Защото да правиш историческа и глобална оценка на власт, която управлява в момента, е тотален абсурд. Не е работа на читанките да изземат ролята на медиите, а на историята да служи за угодлив пиар на което и да е управление, отбелязва вестникът. 
  Днес България е премиерска република, а не парламентарна или президентска, казва в интервю за "Сега" депутатът от "Коалиция за България" и бивш конституционен съдия Любен Корнезов. По думите му властта не търпи вакуум. Конституционният съд е един от малкото гаранти за правовата държава.
"Откакто ГЕРБ дойде на власт, пред КС сме завели 29 дела (по 25 има решения и по 4 очакваме). Досега КС е обявил 122 противоконституционни текста на закони, приети от ГЕРБ (мнозинството от тях по искане на МС с подписа на Б. Борисов). Досега в нашата история не е имало такъв случай. Това означава, че 122 пъти ГЕРБ е нарушил грубо основния ни закон и не се съобразява с правопорядъка на едно демократично общество. Също така над 60 са лобистките законови текстове. Типични примери са промените в закона за горите, в закона за нотариусите и т.н., посочва Корнезов.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар