Валутни курсове

Хороскоп

събота, 2 юни 2012 г.

Moody's понижи максимално допустимия рейтинг на Гърция


Международната рейтингова агенция Moody's понижи максимално допустимия кредитен рейтинг на гръцките емитенти с 4 пункта до Саа2 от В1 заради опасенията за евентуално излизане на страната от еврозоната, съобщи Bloomberg.

Максималният рейтинг, по които и да било гръцки ценни книжа, остава на ниво В1, добавиха от агенцията.

Според експертите на Moody`s парламентарните избори в Гърция на 17 юни могат да повишат риска от напускане на еврозоната. „Ако това се случи, максималният рейтинг, който Moody’s би определели за гръцките ценни книжа, ще бъде понижен допълнително“, се подчертава в нейното съобщение.

„Макар рискът за излизане на Гърция от еврозоната да остава значителен, той все още не е смятан за основен вариант или най-вероятен сценарий“, съобщава агенцията.

Всякакви рейтингови промени, предизвикани от новия максимално възможен рейтинг, който е четвъртият най-нисък по скалата на Moody’s от рейтингите с неинвестиционен статут, ще бъдат обявени през следващата седмица, се изтъква в съобщението.

Напускане на еврозоната от страна на Гърция би довело до „големи загуби“ за инвеститорите заради новото деноминиране на държавните и частните дългови ценни книжа, емитирани по гръцкото законодателство, убедени са в рейтинговата агенция. Подобен сценарий би довел и до „тежко разпадане“ на банковата система в страната, добавят оттам.

Вчера лидерът на гръцката коалиция от радикални леви партии СИРИЗА Алексис Ципрас изложи нейната предизборна платформа, с която призова хората да му дадат властта, за да отмени условията за международна спасителна помощ и да възстанови нивото на минималната работна заплата и пенсиите.

Това би означавало Европейският съюз и Международният валутен фонд да спрат превеждането на траншовете от спасителния пакет, което би довело до фалит на страната и евентуално – до изхвърлянето ѝ от еврозоната, посочват от Bloomberg.

Ципрас вече се обяви за оставане на Гърция в еврозоната, но без мерките за строги икономии, изисквани от кредиторите в замяна на спасителните траншове.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар