Валутни курсове

Хороскоп

събота, 2 юни 2012 г.

Преглед на печата на 2 юни 2012 година


Пълната забрана за пушене, която влезе в сила от 1 юни, е на път да се окаже "всяко чудо за три дни".

В първия ден България димеше като комин, "пушим на инат" - това е равносметката на в. "Стандарт".

Собствениците на заведения заобиколиха наредбата, свалиха панорамните прозорци и покриви, и създадоха необходимите предпоставки клиентите да запалят цигара. Защото са на открито.

Учениците пък пробваха да изкарат някоя глоба на директорите като пушиха в забранените зони в междучасията.

Не останаха по-назад и депутататите, които си направиха импровизиран пушком на жълтите павета пред парламента. Най-заклетите политически врагове дори си спретнаха партия на пушачите.

Темата е сред водещите и във в. "Сега", като народен избраник от ГЕРБ е изразил надежда пред изданието, че до края на годината пълната забрана за пушене на обществени места да се облекчи.

Член на ръководството на групата обяснява, че до няколко месеца ще се пресметнат загубите и ползите от новите разпоредби и едва след това може да се реши какво да се предприеме.
Но истината е, че в крайна сметка последната и решаваща дума има Бойко Борисов.

"След няколко месеца ще се види, че законът не работи в този му вид", заяви пък от парламентарната трибуна Корнелия Нинова от левицата, която също прогнозира поправки наесен. По думите й сегашните разпоредби ще останат само на хартия и са приети, "за да покажем пред Брюксел, че сме много праведни".

Защо държавата изтласка половин България боклук в името на поредната безмислена идеологема, наречена "здравословен начин на живот"?, пита "Стандарт" и допълва, че има някаква граница, до която трябва да се спре
дори и в грижата за човека. И нашите народни избраници май вече са я прекрачили.

"Дяволът се крие в успехите", пише "Капитал". Зад фискалните успехи, с които се гордее правителството, лежат загърбени проблеми.

Добрата новина е, че България, както и се очакваше, излиза от процедурата за свръхдефицит.

"Въпреки напредъка на правителството в прилагането на реформите предизвикателствата пред страната в основни социално-икономически политики остават като цяло непроменени", се казва в доклада, който оценява програмата за реформи на правителството. Неефективността на публичните разходи рискува дългосрочната устойчивост на публичните финанси, особено в областта на пенсионната и здравната система, където предвидимостта и стабилността се подкопават, твърдят евроекспертите.

Според тях данъчната система на България се характеризира със значително избягване на плащането на данъци и относително ниска административна ефективност. Сивата икономика е най-високата в ЕС и повече от два пъти по-голяма от средната. А Институтът за развитие на управлението отбелязва един многозначителен факт - от изследваните 59 страни България е на 57-о място по разбиране на необходимостта от реформи.

"Свалят цените на телефоните", съобщава "24 часа". Разговорите по фиксиран и мобилен телефон трябва да поевтинеят с до 40% от юли, заяви вчера шефът на Комисията за регулиране на
съобщенията Веселин Божков.

Според него това ще е следствие графика за намаляване на тарифите на едро, който регулаторът е приел в четвъртък. Той предвижда двойно намаление от другия месец, а от януари има втора стъпка с още по-ниски тарифи, което ще ги свали под средноевропейските.

Според коментар на "Сега" опозицията трябва да обяви спешно търг за харизматичен лидер. "Търси се опозиционният Бойко Борисов!", като дежурните кандидати за ролята - Жорж Ганчев, Яне Янев, Волен Сидеров, вече са просто изгърмени фишеци от барутната работилница на прехода. С царя секна и вносът на монарси. Конгресът на столетницата отложи търсенето за догодина. Вдясно пък било фрашкано с харизматични недоразумения от калибъра на Мартин Димитров, а единственият магнетичен, па макар и по зловещ начин, лидер - Иван Костов, бе отритнат от сините.

Според анализа до следващите избори ролята на опозиционен лидер волю-неволю ще бъде дадена на Меглена Кунева, колкото и неподходяща да изглежда тя.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар