Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 19 юни 2012 г.

Преглед на печата на 19 юни 2012 година


Ако колата е дадена за управление на пян водач или лице без книжка, ще бъде спряна от движение до 30 дни. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, предложени между двете четения в парламента, съобщава в интервю за "24 часа" шефът на транспортната комисия Иван Вълков от ГЕРБ. Целта е мярката да има превантивен ефект и собствениците на автомобили да замислят преди да дадат ключовете. Промените предвиждат още,ако шофьорът откаже проверка с дрегер, да бъде наказван с глоба от 2000 лв. Глобата за пешеходци, които пресичат неправилно, пък скача от 10 на 50 лв.

"Еколози и инвеститори почнаха пазарлък за цената на ски пистите", съобщава в заглавие "Сега". Защитниците на природата и държавата тръгнаха към сближаване на позициите си, но инвеститорите остават твърдо против компромисния вариант. Продължава да няма решение по най-спорната точка в преговорите -застрояването на горски територии без промяна в предназначението на земята.

Ски инвеститорите и в момента могат да не плащат такса да превръщането на гори в и ниви в строителни площадки, показва проверка на "Труд". Преди дни от Министерството на земеделието признаха, че за смяна на статута на всеки декар се плаща по 35 000 лв. От 2009 г. обаче първокласните инвеститори в България са освободени от тази такса, чрез промяна в Закона за насърчаване на инвестициите. Но "вратичката" в Закона за инвестициите важи само да земи и гори частна държавна и частна общинска собственост. А в природни паркове като Витоша земята е публична държавна собственост. Това означава, че първокласните инвеститори, които искат да изграждат ски съоръжения там не могат да се възползват от отпадането на таксата.

"Дума" се включва по темата с коментарно заглавие на първа страница: "Борисов избяга от отговорност за горите". На среща в Министерския съвет с еколозите той прехвърли отговорността върху неправителствените организации и поиска от тях "ясни предложения".
Нужна ми е подкрепата на всички за справяне с бездомните кучета, посочва в интервю за "Новинар" кметът на София Йорданка Фандъкова. "Това е тема номер едно за мен и ние работим непрекъснато във всички възможни посоки, за да можем да се справим с проблема в рамките на сега действащото  законодателство", допълва Фандъкова. По думите й се очаква до края на юли да започне изграждането на приюта в "Кремиковци",

Който е за 1000 кучета. "Ще поискам от изпълнителя да ускори и вместо за три месеца да го построи за два месеца и половина, даже и по-бързо, което означава, че наесен ние ще предприемем по-масовото прибиране на кучета, започвайки от агресивните  животни и глутниците от крайните райони. Правим проектиране на още един терен в "Кремиковци" за минимум 2000 кучета, който ще бъде готов до една година", уточнява още кметът.

Пред "24 часа" главният архитект на София Петър Диков коментира типовите проекти за саниране на панелените блокове. По думите му в само в София 600 000 души живеят в панелки. "Обявихме търга за изготвяне на проектите за всички видове  панелни секции. Надявам се наесен да са готови и всяка етажна собственост, която желае ще получи безплатно проект, за да кандидатства за саниране. На сайта на НАГ има карта с всички панелки с номенклатурите им, за да улесним хората", посочва още Диков.

В интервю за "Сега" Явор Гечев, който беше сред най-активните по осветяване на казуса "Калина Илиева", твърди, че "Калинките" в това управление са мнозинство. В отговор на въпрос той разказва: "Те може и да имат образование - каквото и да е. Аз съм си правил труда, доколкото мога да разбера, колко хора в ДФ "Земеделие" съответстват на длъжностната характеристика. Честно казано, останах потресен. Всъщност, държавата плаща образованието като държавна поръчка, след това назначава хора по шуробаджанашки принцип и това може би в сегашното управление е най-засилено."



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар