Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 12 юни 2012 г.

Преглед на печата на 12 юни 2012 година


"Газов шок" - вместо обещаното поевтиняване от 1 юли горивото ще поскъпне за пореден път, пише в. "Капитал Daily". Вчера "Булгаргаз" обяви своето предложение за почти 16% ръст в цената  за третото тримесечие, с което тя ще достигне 809 лева без ДДС  и акциз. 

Проблемите тук са два: първо, правителството побърза да се похвали с поевтиняване и така даде грешен сигнал на бизнеса какво да очаква и планира. И второ, новото вдигане на цената, която само за година вече скочи с над 30%, прави българските предприятия неконкурентни.

Обещаната от първи април отстъпка от 11,1% върху цената на природния газ ще бъде ползвана със задна дата, цитира изявление на икономическия министър Делян Добрев "24 часа". Условието е България да подпише за изграждане на "Южен поток" и проектът да стартира до 15 ноември. За целта акционерите в "Южен поток - България" - руската компания "Газпром" и "Български енергиен холдинг", трябва да изчистят някои подробности по проекта. Според Добрев спорните въпроси не са финансови.

Изданието подчертава, че още от средата на следващата година може да отпаднат преференциалните цени за произведената от възобновяеми източници енергия.

Преференциални цени за нови ВЕИ-та няма да има, ако България достигне целта за 2020 г. от 20,8% енергия от алтернативни източници предсрочно. Ако сегашните темпове на нарастване на производството на "зелен" ток продължат, целта ще бъде постигната през средата на 2013 г., твърди Добрев.

"Прокуратурата подхвана сараите на Доган". След 4 г. проверки обвинението най-сетне се задейства за имотите, които се свързват с Ахмед Доган. Това съобщи говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова пред "Сега". Тя отказа да отговори на въпроса кой точно се разследва за въпросните престъпления - формалните собственици на сараите или самият Доган.  Аранудова само обясни, че не може да навлиза в подробности, тъй като има вероятност да навреди на разследването.

В интервю за "24 часа" директорът на ГДБОП - Станимир Флоров- съобщава, че Брендо е имал 5 фалшиви паспорта. "Първоначално той и Иван Тодоров-Доктора са се занимавали с контрабанда на цигари. Впоследствие са се ангажирали с трафик на наркотици. Превозвали са дрогата с 20-метрови яхти. Ползвали са мулета с висока квалификация. Предишното ръководство на МВР ме наказа, защото заявих пред журналисти, че българите стоят на много по-високо ниво в продажбата на наркотици, както се видя дори и от калабрийската мафия. Документът, намерен у Евелин Банев, през 2008 г. е бил даден на прокурори. Той е показвал абсолютно всички лица и цялата схема и организация на Банев-Брендо. Таки отдавна не е в България. Към момента Маджо не представлява интерес за ГДБОП", казва г-н Флоров.

"Шефът на МО оневини властта за взривовете край Петолъчката", съобщава "Сега". Частник и министър влязоха в спор има ли нарушения в складовете с боеприпаси. Военният министър Аню Ангелов отстояваше позицията, че властта няма вина за експлозиите. Според него ролята на държавата в процеса на утилизация се изчерпва "дотолкова, доколкото трябва да осъществява контрол". Министърът обаче не обясни докъде се простира този контрол. Според Ангелов цялата отговорност трябва да се понесе от шефа на "Берета Трейдинг" Десислав Делев, който е собственик и на складовете. "Г-н Делев е собственик на тези складове, г-н Делев носи цялата отговорност какво се е извършвало в тези складове. Това не е случайност, а най-вероятно нарушение на технологичния процес, който е разписан много преди, която и да е фирма, да получи лиценз", заяви министърът.

 "Държавата нямала вина за гръмналите складове", коментира "Дума". Министър Ангелов се застрахова и подчерта, че в складовете на МО е забранено да се влиза с джиесеми, цигари и др. "В техните складове не знам как е", подхвърли Ангелов и индиректно насочи удара към МВР. Защото, дори и да са частни, складовете с боеприпаси би трябвало да са под контрола на вътрешното министерство. По закон служба "Контрол на общоопасните средства" към МВР трябва да упражнява надзор. Аню Ангелов нарече "глупости" тезата, че трябва да има контрол над частниците.

"Започват трансформации на банковия пазар", констатира "168 часа". Предстоят сливания и поглъщания заради финансовия земетръс в чужбина. В региона обект на интерес са гръцките банки, които заради кризата могат да бъдат купени на атрактивни цени. "Очаквам смяна на собствеността както у нас, така и в целия регион на Средна и Източна Европа" казва пред изданието вицепремиерът Симеон Дянков. Банкер номер едно - Иван Искров - е категоричен, че кризата по никакъв начин не е засегнала българския банков пазар.

 "10 млн. лв. струват щетите от земетресенията", пише "Новинар". Такава сума като обезщетения ще бъде изплатена на хората от Перник и София заради щети от земетресенията, съобщи председателят на Управителния съвет на застрахователите Данчо Данчев. Така средно всеки, застраховал имота си, ще получи по 1500 лв. като обезщетение след трусовете.

"БСП прожектира в Страсбург филм за манипулацията на изборите у нас", информира "Дума". Уникалните кадри за нарушенията на ГЕРБ на вота през 2011 г. ще бъдат показани в Европарламента. Документалният филм "Как да спечелим избори в България" ще даде една невиждана досега цялостна картина на страха, манипулациите и купуването на гласове, които съпътстваха изборната кампания миналата есен, казаха от пресцентъра на БСП.Премиерата е от 16.30 ч. в зала "Salvador de Madariaga S7" в сградата на парламента. Събитието ще открият президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев, председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Ханес Свобода и евродепутатът Ивайло Калфин. Встъпителни думи ще има и продуцентът на филма Милен Марчев. Ще присъстват 15 журналисти от водещи български медии, поканени в Страсбург от евродепутата Кристиан Вигенин.

 "Само прокурор ще ни подслушва при избори", казва в интервю за "Труд" председателят на Правната комисия в парламента Искра Фидосова. До две седмици ГЕРБ ще внесе поправка в Наказателния кодекс за използване на специални разузнавателни средства (СРС) по време на предизборните кампании. Искането на СРС -та по време на вота, които да подпомагат разследванията за купуване на гласове, ще става само по волята на прокурор, "за да спрат спекулациите, че вътрешният министър и МВР дирижират вота", разясни Фидосова.

След медиен форум в Брюксел - прокуратурата прати призовки на собствениците на "Медийна група България" - Любомир Паблов и Огнян Донев. Очаква се днес сутринта в Националното следствие да им предявят обвинение по донос, пратен срещу тях миналата пролет. Предходната седмица столичен всекидневник публикува "стенограма" от подслушан разговор между г-н Павлов и неизвестно лице. Собственикът на "Труд" и "24 часа" коментира още тогава, че текстът е "манипулация и фалшификат" и обвърза писанията с дискусията за свободата на медиите, провела се в Брюксел. След нея в България пристигат евроексперти - за извънреден мониторинг по темата.

 "Преса" анонсира: "Обвиняват днес Павлов и Донев за пране на пари". Собствениците на "Медийна група България холдинг" ще отговарят и за данъчни престъпления.

За "Стандарт" земеделският министър Мирослав Найденов, обяснява: "Местя един от заместниците си в Пловдив. Агенцията по рибарство и аквакултури категорично отива в Бургас. Не мога да кажа кога ще се случи това. Ще гоня до дупка ментетата. От Катар питат за гюла ни, но и него го развалихме. Нямаме наши плодове и зеленчуци, защото някой трябва да ги бере. Трябва да признаем, че качествените неща са по-скъпи", очерта реалностите в сектора си министърът.

Анализът на МОМН показва - шестиците по български език на изпитите за гимназии са само 5, по математика 6,00 имат 161 ученици, публикува данните от разчетите "24 часа". Отличните бележки по български са 2598, а на задачите - 1922. Най-добри резултати от националното външно оценяване са показали математическите училища. За да имаш тройка тази година, е било необходимо да си изкарал 18 точки, миналата за това са били нужни 16.

 "Труд" допълва: "Срив в знанията между 4 и 7 клас". Днешните кандидат-гимназисти са били по-добри като четвъртокласници. Постиженията на учениците се сриват с 20% за 3 учебни години. Анализът е на база оценките, изкарани от учениците на малките матури през 2009 г., когато те са били в 4-ти клас и бележките от тазгодишното НВО.

"Труд" пита: "Кой ще наследи Станишев?". Пленумът на БСП в събота зададе повече въпроси, отколкото отговори. Защото самият Станишев не толкова отдавна твърдеше, че иска да остане начело на БСП, за да я укрепи и подготви за спечелване на следващите парламентарни избори. Ако постигне целта си, по логиката на това изказване ще се оттегли. Ако през септември стане президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), също може да мине крачка встрани. Което отново поставя въпроса за наследника. С подреждането на новото ИБ Станишев казва поне две неща: първо, аз не съм по резките движения; и второ, това е екипът, на който вярвам, ако вярвате на мен, вярвайте и на тях. Чрез този екип той иска нов вот на доверие - не от партията, а от избирателите, защото целта му е победа на изборите. За широката публика извън левицата обаче този екип е скучен, защото не притежава чара на новото - е изводът на анализа.



http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар