Валутни курсове

Хороскоп

вторник, 29 май 2012 г.

Проверяват видинската болница заради починало дете


Здравното министерство започна извънредна проверка в областната болница във Видин МБАЛ „Света Петка“ заради смъртта на 11-годишно дете. Малката Мария почина на 26 май в линейка на път за столична болница.

Детето умира в резултат на остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност.

На 25 май детето е било преглеждано на два пъти в лечебното заведение, след което е хоспитализирано в него.

Лекарският консилиум в болницата е преценил, че поради тежкото му състояние е необходимо то да бъде спешно транспортирано до Националната кардиологична болница в София. Детето е починало в реанимобил по пътя към столицата. При аутопсията е констатирано, че детето е имало неустановено тежко бъбречно заболяване с дългогодишна давност.            

Между временно директорът на болницата д-р Цветан Василев заяви за БТА, че починалата 11-годишна Мария от Видин е имала белодробен оток в крайна фаза, но никога детето не е било диагностицирано с това заболяване.

Той е издал заповед на 28 май, първия работен ден след празниците, и е поискал  писмени обяснения от всички лекари, медицински сестри и лаборанти, които са имали отношения по приемане в болницата на малката Мария.

Д-р Василев уточни, че на 24 срещу 25 май родителите с детето са идвали в детско отделение на болницата с оплаквания от задух. На момиченцето е направена инхалация и то се е прибрало у дома. Василев очаква писмените обяснения на екипа, който е прегледал детето и дали му е предложено да остане за болнично лечение, дали са му правени изследвания.

На 25 май около 16 часа детето постъпва отново в детско отделение. Родителите обяснили, че то е паднало и си е ударило главата в секцията. Първоначалните съмнения са били за пневмония, но след обстоен преглед и направени пълни кръвни изследвания, резултатите показали диагноза "белодробен отток" в крайна фаза, каза д-р Василев.

Оказало се, че момиченцето никога не е било диагностицирано с това заболяване. Тежкото състояние на детето наложило спешно да бъде транспортирано в столична клиника.

На 26 май линейка на видинската болница тръгва за столицата, за съжаление без анестезиолог, и се налага след десетина минути от тръгването линейката с тежко болното дете да се върне в здравното заведение и вземе анестезиолога, разказа д-р Василев.

Около Монтана, на 100-тина километра от Видин, детето е прехвърлено с специализирана линейка на Университетска болница "Лозенец", но преди да стигне столицата, е издъхнало.






http://dnes.bg

0 коментара

Публикуване на коментар