Валутни курсове

Хороскоп

сряда, 30 май 2012 г.

Всеки четвърти мъж и всяка трета жена у нас пушат


Всеки четвърти мъж и всяка трета жена у нас са активни пушачи, сочи изследване на Националния център за опазване на общественото здраве и анализи /НЦОЗА/.

Според данните всеки трети мъж и всяка шеста жена - активни пушачи - са с повишено кръвно налягане, като всеки втори активен пушач е с повишени стойности на холестерола в серума.

Световните прогнози посочват, че смъртността от тютюнопушенето в световен мащаб ще достигне 8 милиона души годишно през 2030 година. 

Според националната статистика 40 на сто от мъжете и 20 на сто от жените у нас са заклети пушачи. Понякога пушат едва 10 на сто от българите и българките, а непушачи са 50 на сто от мъжете и 70 на сто от жените.

Данните на НСИ сочат, че най-заклети пушачи са мъжете между 25 и 44 години - над 55 на сто от активно пушещите българи. Здраво пушат също мъжете между 45 и 64 години - 46 на сто от заклетите пушачи. Най-малко сред страстните привърженици на тютюна са мъжете над 65 години - едва 12 на сто. 

Най-активни пушачки пък са дамите между 25 и 44 години, а най-малко пушат жените над 65 - едва 2 на сто. Цигарите докарват и доста смъртни случаи сред българите - те причиняват близо 1 000 умирания на 100 хиляди души, докато според стандартите на ЕС - този коефициент е 633 на 100 хиляди, а в Швеция смъртността е най-ниска 533 на 100 хиляди.

Близо половината от активните пушачи-мъже и 55 на сто от жените-пушачки - имат силно желание да спрат с вредния навик. Всеки четвърти мъж и всяка трета жена активни пушачи съобщават, че се нуждаят от помощ, за да спрат цигарите. По данни на еврокомисаря по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали досега за година близо 100 хиляди европейци са се отказали от цигарите. България е на седмо място по активност за отказване от тютюнопушенето, допълни Дали.

Според него всеки трети европейски гражданин на държава членка на ЕС е пушач, а пушенето е причина за 658 хиляди случая на преждевременна смърт всяка година сред европейците.
Промяната в законодателствата на страните членки на ЕС, насочена към пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, не е довела до масови фалити на ресторанти или други заведения, според еврокомисар Дали.

Той твърди, че дори има сигнали за увеличаване на оборотите в този бранш именно заради липсата на тютюнев дим на закрити места. България въвежда от петък, 1 юни т.г., тотална забрана за тютюнопушене в закритите обществени места. Забранено е също така пушенето на всички закрити работни места.

Тютюнопушенето се забранява и на прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата за предоставяне на социални услуги за деца; площадките за игра; места, където са организирани мероприятия за деца и ученици; на спортните обекти и в летните кина и театри - по време на спортни и културни прояви.



http://dnes.bg 

0 коментара

Публикуване на коментар